Este un lup o fiară teribilă sau un animal de calcul?

Pentru majoritatea oamenilor, un lup nu este doar un animal sălbatic, ci o imagine arhetipală familiară din copilărie. A devenit, din întâmplare, un personaj în basme. Oamenii s-au temut de mult timp și au venerat această fiară. Ei au speriat copiii neascultători cu un lup, numiți fratele mai mare al unui om, au compus basme și legende despre el.

Strămoșii lupilor și evoluția

Probabilul strămoș al lupului modern este Canis lepofag. Acesta este un reprezentant al rasei de câini care a locuit pe teritoriul Americii de Nord în perioada miocenilor.

Primii lupi reali au apărut în perioada Pleistocenului timpuriu. Printre specii se număra Canis priscolatrans, distins prin mărimea mică. Se crede că această specie este strămoșul lupului roșu, care a migrat pe teritoriul Europei și al Asiei.

Ulterior, Canis priscolatrans a fost modificat și evoluat, ceea ce a condus la apariția lui C. Mosbachensis, o specie care are multe în comun cu reprezentanții moderni. În timp, S. Mosbachensis a evoluat în lupus Canis.

Tipurile și caracteristicile fiecărei specii

Știința cunoaște aproximativ 32 de specii și subspecii de lupi. În continuare vor fi descrise cele mai interesante specii.

Arctic (polar)

Cel mai rar subspecii lupului gri. Este distribuită pe teritoriul Groenlandei, în regiunile nordice ale Canadei și în Alaska. Absența omului într-o zonă rece, înzăpezită, a permis conservarea habitatului în forma sa originală.

Lupul arctic se distinge prin compoziția sa corporală mare și puternică. Masculul la greabăn poate ajunge la 1 m, cu o greutate de 100 kg. Acest tip este caracterizat prin diferențe sexuale (bărbații depășesc femelele în mărime cu 15-16%).

Animalul este adaptat ideal pentru a trăi în condiții de noapte polară, pentru a căuta prada, pentru a depăși distanțele mari de-a lungul câmpiei de zăpadă. Un adult poate consuma până la 12 kg de carne la un moment dat. Deseori nu mai rămâne nimic din pradă, deoarece lupii polari nu mestecă carnea, ci înghită împreună cu oasele lor.

Reprezentanții acestei specii trăiesc în efective, care numără 12-15 persoane. Capul unui astfel de grup poate fi nu numai un bărbat, ci și o femeie. Există cazuri în care un pachet își ia singur lupi singuri (dacă se vor supune liderului).

ruffed

Aspectul și-a luat numele din cauza blănii lungi care acoperă gâtul și umerii. Pielea seamănă cu coala unui cal. Principala resedinta este America de Sud.

Lupul lupat are o culoare roșie. O caracteristică distinctivă a formei sunt urechile mari și capul alungit. Înfățișarea, fiara pare slabă. Greutatea corporală a unei persoane adulte nu depășește 25 kg.

Luptător luptător - singur vânător. Ea își alege animalele mici, păsările și reptilele ca pradă. Se hrănește cu fructe.

INTERESANT! Cu câțiva ani în urmă a existat o amenințare de dispariție a acestei specii. Astăzi, problema a fost rezolvată, dar animalul continuă să rămână în Cartea Roșie.

Makenzensky

Cele mai frecvente specii care trăiesc în America de Nord. Greutatea unui animal poate atinge 80 kg, iar înălțimea acestuia - 90 cm. Vânatul individual vânează cerbi, boi de mosc, elci și bizon.

Munte (roșu)

Lupul muntean are un aspect frumos. Haina lui este colorată ca blana de vulpe. Greutatea depășește cu puțin 20 kg. Lungimea nu depășește 100 cm. Culoarea depinde de regiunea de reședință. În perioada rece, blana devine mai moale, mai pufoasă și mai groasă. Odată cu apariția căldurii are o culoare întunecată și începe să devină nepoliticos.

Predatorii din această specie trăiesc și primesc hrană într-un efectiv de 12-15 persoane. Există rareori un lider clar în comunitatea lor. Cerbul, antilopa sau rozătoarele mari sunt alese ca pradă. Un pachet puternic poate ataca un taur și chiar un leopard. În cazul unui deficit de alimente, lupul roșu poate mânca carouri.

INTERESANT! O trăsătură distinctivă a lupului de munte este metoda de atac asupra victimei. Spre deosebire de alte specii (și de toți caninii), el atacă prada din spate, fără a căuta să se sapă în gât.

Animalul trăiește în secret, încercând să facă o parcare departe de locuirea umană. Acest lucru împiedică învățarea.

roșu

Aspectul lupului roșu este asemănător cu aspectul de indivizi gri, numai roșcatele sunt de dimensiuni și greutăți inferioare și au, de asemenea, urechi și blănuri mai scurte. Corpul poate ajunge la o lungime de 130 cm și o greutate de 40 kg. Culoarea nu este solidă, botul și picioarele sunt roșii, iar partea din spate este întunecată.

Predatorii se stabilesc în mlaștini, stepi și munți. În turme există indivizi de vârste diferite. În grup aproape niciodată agresiunea față de membrii individuali.

Lupul roșu mănâncă nu numai carne, ci și vegetație. În principal, vânează iepuri, rozătoare și ratonii. Foarte rar, dar atacă mamiferele mari. Există cazuri în care prădătorul însuși devine prada unui râs sau aligator.

Lupul obișnuit

Această specie este denumită, în general, lupul cenușiu. Este cel mai comun animal din familie. Lungimea corpului ajunge la 160 cm, greutatea - 80 kg.

Animalul trăiește în America de Nord și pe teritoriul Eurasiei. În ultimii ani, numărul total a scăzut foarte mult. Motivul pentru aceasta este exterminarea omului. Și numai în America de Nord populația rămâne la un nivel stabil.

Ce lupi mănâncă

Lupul este un prădător. Cel mai adesea el alege următoarele animale ca pradă:

  • Cerbul de cerb
  • Antelope.
  • Mistretul sălbatic
  • Deer.
  • Hare.
  • Moose.

Speciile mici, precum și persoanele singure, atacă animalele mai mici - rozătoare, goperii, păsările. Foarte rar se poate alege o pradă în fața unui mare prădător, deși există cazuri când efectivele atacă răniți sau dormitori, vulpi.

Într-o perioadă de foame, ei se pot întoarce la carcasele care nu au fost consumate. În acest moment, prădătorii nu disprețuiesc și măcar.

Pe lângă carne, mănâncă fructe de pădure, fructe de pădure, iarbă, pepene verde și pepeni. Astfel de alimente vă permite să obțineți cantitatea necesară de lichid.

Creșterea și creșterea puilor

O pereche de lupi, de regulă, se formează pe viață. Dacă unul dintre parteneri moare, cel de-al doilea nu caută un înlocuitor. Animalele trăiesc în efective de la 12 la 45 de indivizi (în funcție de specie).

În comunitatea lupilor există o ierarhie clară. Capul este animalul alfa (poate fi atât bărbat cât și feminin). Apoi indivizii adulți, lupii singuri și puii urmează. Foarte adesea într-o turmă se acceptă indivizi singuri. Principala condiție este toleranța față de ceilalți membri ai pachetului. Când puii ating vârsta de trei ani, ei sunt aruncați din conglomerat. Este timpul să vă găsiți un cuplu și să începeți o familie.

INTERESANT! Trebuie remarcat că puii născuți în aceeași puietă nu se vor împerechea niciodată între ei.

Durata cea mai stresantă în viața pachetului este sezonul de împerechere, când bărbații și femelele alfa încearcă să se opună altor membri. Adesea luptele dintre animale se termină cu moartea.

Pentru ca o litiera intr-un lup este de la 3 la 15 pui. Descendenții recoltați mai mult de două luni. Puii sunt nascuti orbi. Ochii se deschid 10-14 zile după naștere.

Lupii din grădinile zoologice - trăsături de captivitate

Lupii din grădinile zoologice trăiesc mai mult decât rudele sălbatice (primele 20 de ani trăiesc, al doilea de la 8 la 15). Acest lucru se datorează faptului că în sălbăticie, indivizii bătrâni, incapabili să obțină alimente, mor sau devin victime ale rudelor.

Pentru o viață întreagă în captivitate, trebuie create condiții speciale. Faptul este că un animal în mediul său natural se ridică la 20 km zilnic. Aceasta este o sarcină normală și necesară, deci ar trebui să existe o incintă de dimensiuni corespunzătoare. Nu este rău să recreeze condițiile din zona în care animalul trebuie să trăiască.

Un adult ar trebui să consume zilnic până la 2 kg de carne proaspătă. În timpul iernii, rata crește la 3 kg.

Ar trebui să aduceți în mod periodic alimente vii pentru a păstra instinctul vânătorului.

Povestea domesticirii unui lup intr-un caine

Foarte adesea puii mici intră în mâinile vânătorilor. Ele nu dau mereu animalelor la grădina zoologică. Cineva le aduce acasă, cineva vinde. Un astfel de produs este în cerere, există oameni riscanți care doresc să obțină un prădător. Iar dorința de a ridica un animal de companie dintr-o fiară sălbatică provoacă și mai mult entuziasmul.

În majoritatea cazurilor, astfel de decizii sunt eronate și nesigure. Lupul este în primul rând un prădător. Aduceți-o acasă este ca și cum ați seta o bombă cu ceas. Mai devreme sau mai târziu explodează.

Dacă un astfel de prădător a apărut în casă, mai întâi de toate este necesar să se creeze toate condițiile care să asigure siguranța. Lupul este un animal inteligent, iubitor de libertate și viclenie, astfel încât își va petrece tot timpul liber încercând să iasă din cușcă. În plus, el este capabil să învețe din acțiunile primitive umane. Cu alte cuvinte, își poate aminti cum o persoană deschide o celulă și o face singur.

Păstrați lupul la domiciliu este necesar doar într-o cușcă specială sau în vavir. Pentru construcția sa este mai bine să atrageți un specialist. O colivie asamblată în grabă din materiale uzate poate ajuta la eliberarea fiarei și la tragedie.

Un alt punct pe care toată lumea ar trebui să-l cunoască pentru a îmblânzi un animal sălbatic. El nu va îndeplini niciodată funcțiile unui câine. Un lup este un prădător și omul este un dușman pentru el, el se va teme întotdeauna de el. În consecință, atunci când un străin încearcă să intre pe teritoriul casei, va încerca să se ascundă.

Fapte interesante

  • Experimentele numeroase ale crescătorilor au permis ca mielurile și câinii să fie amestecați. Astăzi au fost recunoscute două rase mixte - lupul cehoslovac și Sarlos.
  • În Evul Mediu, a personificat slujitorul diavolului. Au fost compuse multe povești, povestiri, legende, în care apare imaginea unui animal sălbatic.
  • Multe bluze aparținând unor familii nobile din Europa au avut imaginea de lup. Reprezentanții familiilor antice au susținut că felul lor provine de la vârcolaci (un amestec de bărbat și lup).
  • Înainte de bătălie, vikingii scandinavi au îmbrăcat piei de lupi și au băut sângele prădătorilor. În opinia lor, ritualul trebuia să aducă noroc.
  • În secolul al XVI-lea, Irlanda a fost numită țara lupilor. Motivul a fost numeroasele turme de prădători care trăiau pe aceste meleaguri.
  • În calm, animalul poate auzi sunet la o distanță de 17 km.
  • Lupii sunt înotători excelenți. Sunt în stare să înoate la o distanță de 10 km la un moment dat.
  • Hitler a fost un admirator al acestor animale. Din acest motiv, multe sedii din Wehrmacht aveau un nume asociat cu prădătorii.
  • Aztecul a fost făcut să pună omul pe moarte în piept cu un os lup. Potrivit acestora, cu ajutorul ritualului ar putea fi salvat de la moarte.
  • În japoneză, cuvântul lup înseamnă "mare zeu".

Urmărind lupii de secole, omul și-a dat seama că prădătorul este un animal disciplinat și inteligent și nu doar un vânător și un criminal. Imaginea supraviețuirii în sălbăticie, care trăiește în perechi, construind o scară ierarhică într-o turmă, ne permite să vorbim despre unicitatea acestui mamifer.

Vizionați videoclipul: Meghido II - Noua Eră - subtitrare în limba Română + hrvatski (August 2019).

Lasă Un Comentariu