Cum să dezvolți abilități rapide de numărare? Sfaturi pentru toate vârstele

În secolul trecut, metodele de predare pentru astfel de profesii ca economist, vânzător, comerciant și profesor de aritmetică școlară primară sunt șterse din memoria societății, ca niște rămășițe ale trecutului sovietic. Dar aveau multe lucruri utile. În special, astfel de exerciții, care au intensificat activitatea creierului, au dezvoltat gândirea logică, folosind ambele emisfere ale creierului pentru a găsi soluții optime la problemele matematice și pentru a putea lua în minte rapid.

Tehnici de numărare orală și exerciții pentru adulți

Gama de sarcini și probleme ale unei persoane adulte este mult mai largă decât cea a unui copil. Într-o serie de profesii și în viața de zi cu zi, oamenii au de a face zilnic sarcini matematice de o sută de ori pe zi:

  • Cât de mult profit mă va aduce.
  • Nu mă înșela în magazin.
  • Dealerii nu au supraestimat marja de bunuri achiziționate.
  • Este mai ieftin să luați un împrumut cu o plată lunară sau o dată la trei luni.
  • Ce este mai bine - plata pe oră de 150 de ruble sau un salariu lunar de 18.000 de ruble.

Lista poate fi continuată, dar faptul de a avea nevoie de aptitudini în contul oral este incontestabil.

Etapa pregătitoare - conștientizarea nevoii de contabilitate orală

Mentalitatea matematică și orice altă tehnică concepută pentru a învăța cum să conteze acasă în minte mai rapid și mai eficient, învață adulții și copiii.

Singura lor diferență este sfera de aplicare a cunoștințelor. Dezvoltatorii de cursuri MM încearcă să ridice puzzle-uri pentru adulți în așa fel încât să fie în căutare în munca lor.

☞ Exemplu:

Aveți în mâinile dvs. un contract futures cu o dată de executare la 1 ianuarie 2019 și ați stabilit să aflați în ce zi a săptămânii acest eveniment va avea loc (dintr-o vineri brusc). Toate operațiunile sunt efectuate cu ultimele două cifre ale anului, în cazul nostru, este 19. În primul rând trebuie să adăugați în trimestrul al 19-lea, acest lucru se poate face prin diviziune simplă: 19: 2 = 8.5, apoi 8.5: 2 = 4.25. Numerele zecimale eliminate. Se adaugă: 19 + 4 = 23. Ziua săptămânii se determină pur și simplu: este necesar să se scadă din cifra primită cel mai apropiat produs cu numărul 7. În cazul nostru, acesta este 7 * 3 = 21. Prin urmare, 23 - 21 = 2. Data expirării viitorului este a doua zi sau marți.

Este ușor de verificat, uitându-te la calendar, dar dacă nu este la îndemână, această tehnică poate fi utilă și vă poate ridica în ochii altora.

Metode de adăugare rapidă, scădere, multiplicare și împărțire a numerelor diferite

Exemplele cu grade diferite de complexitate necesită cantități diferite de timp, deși cu practici constante numărul de eforturi este redus.

Adunarea și scăderea în matematică mentală tind să fie simplificată. Sarcinile complexe și globale sunt împărțite în mai mici și mai simple. Numerele mari sunt rotunjite.

☞ Exemplu de adăugare:

17 996 + 2676 + 3592 = 18 000 + 3600 + 2680 - 4 - 8 - 4 = 21600 + 2000 + 600 + 80 - 10 - 6 = 23600 + 600 + 70 - 6 = 24200 + 70 - 6 = 24270 - 6 = 24264.

La început, va fi dificil să păstrați un astfel de lanț lung în cap și trebuie să pronunțați mental toate numerele pentru a nu se pierde, dar pe măsură ce memoria pe termen scurt se îmbunătățește, procesul va deveni mai ușor și mai ușor de înțeles.

☞ Exemplu de scădere:

Pentru scădere, procesul este identic. Mai întâi scăpăm numărul rotunjit, apoi adăugăm excesul. Un exemplu simplu: 7635 - 5493 = 7635 - 5500 + 7 = 2135 + 7 = 2142

Pentru multiplicare și împărțire există propriile trucuri mici, inclusiv cele menționate anterior în exemplul cu date. În practică, cele mai frecvente exemple cu procente sau proporții. Esența soluției lor, de asemenea, coboară la fragmentarea și simplificarea sarcinii. Unele pot fi rezolvate cu doar un singur clic.

☞ Exemplu de multiplicare și împărțire:

Ai pus la depozit 36 ​​000 la. e. la 11% și trebuie să calculați cât profit va aduce. Secretul calculului este simplu - prima și ultima cifră vor rămâne aceleași, iar mijlocul va fi suma a două numere extreme. Deci 36 * 11 = 3 (3 + 6) 6 = 396 sau în cazul nostru 396/100% = 3 960 y. e.

În cele mai multe metode mentale de multiplicare și divizare, o condiție obligatorie și necontestată este cunoașterea tabelului de înmulțire până la zece. Pentru copiii din școala primară, programul de formare a contului oral va fi diferit.

Sfaturi pentru exerciții orale pentru copii

Copiii au sarcini de ordin diferit. În plus față de memorarea plictisitoare, ei sunt de asemenea obligați să înmulțească și să împartă merele și roșiile și dacă întrebați de ce se face acest lucru, profesorul va spune în cel mai bun caz "dreptul" și copilul își va pierde interesul pentru întregul proces.

Este imposibil să schimbi sistemul de învățământ într-o lună, dar să ajuți copilul să-și dezvolte abilitățile de administrare orală este destul de real.

Etapa pregătitoare

Explicați copilului într-o limbă accesibilă, de ce numărarea în minte nu este doar utilă, ci și interesantă. Dacă vă decideți să lucrați cu el singur, ridicați materiale ilustrate din diverse surse și faceți un program de activități comune. Nu se angajează neapărat zilnic și multe ore. Acest lucru nu va beneficia. Este suficient să dedicați douăzeci de minute acestui lucru de trei ori pe săptămână, dar în același timp copilul este obișnuit cu asta.

Exemple de exerciții pentru copii

Începeți cu sarcini interesante pentru a vă "implicați în joc". Arătați cum puteți obține rapid un răspuns la un exemplu dificil și să depășiți toți colegii de clasă. Dezvoltați calitățile de conducere.

☞ Exemplu:

Utilizăm regula de multiplicare a numerelor de două cifre cu aceleași prime cifre, iar ultima, dând un total de "10", pentru a rezolva exemplul "44 * 46". Prima cifră este înmulțită cu cea care o urmează în ordine. De asemenea, înmulțim ultimele cifre: 44 * 46 = (4 * 5 = 20; 4 * 6 = 24) = 2024.

În școală, astfel de exemple sunt rezolvate în mod vechi, într-o coloană. E nevoie de mult timp doar pentru a rescrie totul. Cunoscând tabelul de multiplicare pentru 4, acest exemplu poate fi rezolvat în minte în câteva secunde.

Ce este predat în școală și puteți să credeți totul

Școala clasică în ansamblul ei este sceptică în ceea ce privește tehnicile de numărare accelerată, menționând ca exemplu copii care, instruiți în metodele de matematică mentală, nu caută să gândească logic la alte subiecte, doresc să facă totul repede, cum sunt obișnuiți și nu calitativ.

Dar acest lucru se datorează mai mult inerției programului educațional decât a stării reale a afacerilor.

Informații despre video

Mentalitatea matematică ajută la activarea proceselor de gândire, dar nu face apel la aruncarea notebook-urilor, să nu le numere într-o coloană și cărți, să nu le citească. Metodele de numărare orală sunt bine absorbite de copil în paralel cu metodele de scriere, care sunt mai des folosite în aritmetica școlii primare. El vede mai multe soluții la probleme și se simte mai încrezător decât colegii săi.

Din nefericire, atunci când verificăm un test pentru un profesor, este mai important să vedem cursul deciziei corecte "ca într-un manual" și nu cunoștințele reale ale copilului, dar aici matematica mentală este deja neputincioasă.

Lasă Un Comentariu