Ce este rigidizarea și modul în care se ține

Încălzirea este un set de măsuri menite să întărească rezistența organismului la condițiile externe nefavorabile, imunitatea, îmbunătățirea termoregulării, creșterea stimei de sine, întărirea puterii spiritului. În timpul procedurilor de temperare, bariera de protecție este mărită de mai multe ori, iar la apariția unor condiții critice, o persoană este protejată și mai ușor de rezolvat cu boli și dificultăți de zi cu zi.

Tipuri de întărire, care este cea mai eficientă

Activitățile de întărire la domiciliu nu necesită investiții financiare imense. Totul legat de aer, apă și soare este disponibil și eficient.

Băi de aer

Cea mai ușoară, comună, dar nu mai puțin eficientă formă de întărire, disponibilă pe tot parcursul anului. Acestea sunt:

 • Rece (temperatură 12-14 ° C).
 • Moderat (temperatura 14-20 ° C).
 • Caldă (temperatură 20-30 ° C).

Începeți să îmbogățiți băile de aer cu temperaturi calde în absența vântului. Durata primelor sesiuni este de 10 minute, urmată de o creștere treptată a timpului. Este necesar să se respecte principiul contrastului, pentru care este necesar să se îndepărteze hainele, pentru a crea suprafața maximă de contact a corpului cu aer rece. Pot fi combinate cu jocuri, mișcări energetice.

Dacă sănătatea permite, băile reci sunt permise la o temperatură de 7-10 ° C.

Tratarea apei

Apa este cel mai important factor al existenței umane. Efectele de temperatură cu o anumită picătură au un efect benefic asupra organismului. Apa de stingere ajută la rezolvarea situațiilor stresante, accelerează procesele metabolice, îmbunătățește tonusul muscular și vascular. Percepția unei persoane asupra lumii se schimbă. El devine mai calm, vesel, viguros, eficient.

frecuș

O formă blândă de întărire a apei. Veți avea nevoie de un prosop mic. Acesta este umezit în apă cu o anumită temperatură și începe să frece corpul până când începe să se răspândească o senzație plăcută de căldură. Pentru primele proceduri, apa este luată la 22 ° C sau ușor peste 30 ° C. Apoi, la fiecare 2 sau 3 zile, reduceți temperatura cu 1-2 grade până la 12 ° C și mai puțin.

spălătură

Este posibil să treci la spalaturi într-o lună de rubdowns. Impactul asupra corpului este cel mai puternic. Temperatura apei pentru primele sesiuni ar trebui să fie mai ridicată decât pentru frezări, undeva în jur de 30 ° C. Apoi se reduce treptat la + 19 ° C și mai jos.

Înotați în apă deschisă

Cel mai eficient și accesibil tip de întărire este înotul în apă deschisă, care trebuie tratată cu prudență după o pauză în perioada de iarnă-primăvară. Este necesar să așteptați până când apa se încălzește până la cel puțin 20 de grade. Începeți cu 3 minute, crescând treptat timpul petrecut în apă până la 15 minute, fără a permite hipotermia.

Contrast duș

Procedura de alternare a apei reci cu fierbinte.

Băi solare

Ele au un efect deosebit de benefic asupra sistemului imunitar. Cu toate acestea, aceste proceduri sunt trădătoare: fiind în soare deschis este ușor să se ardă pe piele. Este necesar să respectați cu strictețe intervalul de timp, alegeți cu înțelepciune o parte a zilei (pentru proceduri, dimineața soarelui sau seara este potrivit de la ora 16). Este mai bine să luați băi nu în aer liber, ci la umbra copacilor.

Mersi desculți

Antrenamentul începe în timpul verii, iar liniștit în iarnă. Pe vreme rece, durata este scurtată mai întâi, iar după adaptare se mărește.

sauna

Este o opțiune excelentă de întărire, dar trebuie utilizată cu prudență, deoarece după încălzire se scufundă într-o piscină rece. Nu este o forță pentru fiecare organism.

Controlul termic al corpului și întărirea

Termoreglarea - mecanisme interne care mențin temperatura corpului la un anumit nivel. Această caracteristică ajută corpul să nu se supraîncălzească atunci când încărcăturile intense sau temperaturile ambientale ridicate nu permit să moară de hipotermie.

De îndată ce există un semnal din exterior, de exemplu, temperatura în stradă scade, în interiorul nostru începe procesele de producere a căldurii, ceea ce ne împiedică să înghețăm. De îndată ce temperatura din jur începe să crească, procesul încetinește.

Reglarea termică fizică este împărțită atunci când căldura este consumată ca urmare a activității umane. Și termoreglare chimice - formarea de căldură în timpul consolidării proceselor metabolice în organism.

Principalul rol în menținerea unei temperaturi stabile a corpului este atribuit pielii. Acest sistem sensibil reacționează instantaneu la toate schimbările din interior și din exterior. Receptorii de piele transmit informații mai profunde vaselor. În căldură, se extind, produc sudoare pentru răcire. În conicul rece.

În plus față de piele, controlul termic este implicat în:

 • Componenta musculară a intestinului.
 • Glandele de transpirație.
 • Glandele sebacee.
 • Țesut adipos subcutanat.
 • Venele din cercul pulmonar (mic) al circulației sângelui.

O persoană întărită lucrează mult mai bine cu toate sistemele, iar corpul se descurcă mai ușor cu schimbările de temperatură și transferă activitatea fizică. Sistemul de termoreglare al unei astfel de persoane este mai perfect.

Instrucțiuni de calificare pas cu pas pentru adulți

 1. O decizie conștientă și o atitudine pozitivă. Încălzirea ar trebui să devină un mod de viață, ceea ce înseamnă că va trebui să revizuiți regimul, obiceiurile, atitudinile.
 2. Pentru a începe procedura, alegeți un sezon cald. Trebuie să fiți sănătoși: nu o răceală, fără exacerbarea bolilor cronice. Reglați modul somn, revizuiți dieta.
 3. Alegeți opțiunea potrivită pentru întărire. Nu toata lumea poate tolera tratamentele cu apa, in special cu apa rece. În prezența bolilor sistemului respirator și inimii, este necesar să se reziste la procedee mai blânde. Spasmele de apă rece sunt foarte periculoase pentru aceste patologii.
 4. Creșteți treptat intensitatea încărcăturii. Nu vărsați apă de gheață din prima zi. În primul rând ar trebui să fie rubdown. Temperatura scade ușor, timpul crește treptat.
 5. O abordare integrată. Dacă te temi dimineața și vei dispărea în bar peste un pahar de bere seara, nu va mai avea rost. Modificați-vă atitudinea față de dvs., stilul dvs. de viață.
 6. Dacă nu tolerați niciodată expunerea la apă rece, începeți cu aer sau băi solare, cu încărcarea fără haine în fața unei ferestre deschise. După un timp, ieșiți în parc, pe stadion. Combinați-vă cu picioarele goale, dar treptat.
 7. Consolidați spiritul. Starea de spirit ar trebui să fie optimistă.

În cazul în care pentru a începe întărirea copiilor

Procedurile regulate de temperare permit organismului copilului să perceapă în mod adecvat dezastrele meteorologice, în special scăderea temperaturii. Copiii îngroșați sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească, tolerează mai ușor atacurile virușilor.

Un copil, spre deosebire de un adult, este dificil de evaluat sentimentele sale, astfel încât părinții trebuie să monitorizeze cu atenție reacția corpului copilului și să urmeze o serie de reguli. Hipotermia este inacceptabilă și plină de consecințe grave.

Copii preșcolari

 1. Consultați un medic pediatru.
 2. Începeți cu procedurile aeriene. Ele se potrivesc tuturor, chiar și copiilor. Aceasta este metoda cea mai ușoară și mai sigură. Aceasta include: mersul pe jos, aerisirea, selectarea corectă a hainelor, mersul pe jos.
 3. Când stăpâniți aerul, puteți merge la procedurile de apă. Începeți cu rubdowns. Acest tip de întărire include spălarea cu apă rece, un duș cu alternanță rece și cald. Dacă copilul este sănătos și vesel, următorul pas va fi turnarea, îmbăierea într-un iaz.
 4. Băi solare Pentru copii mici, trebuie să rămână la umbra copacilor, departe de razele directe, cu purtarea obligatorie a unei coafuri. În soarele deschis puteți sta în dimineața devreme sau seara, mai întâi nu mai mult de 5 minute, crescând treptat timpul.

Copiii școlari

 1. Principala regulă este treptat. Copilul nu trebuie să simtă disconfort.
 2. La începutul întăririi, utilizați apă nu mai mică de +24 ° C, aducând la +15 ° C.
 3. Procedurile ar trebui să fie un sistem zilnic, fără lacune. Excludeți doar zilele de îmbolnăvire.
 4. Începeți cu frecare. În primul rând, cu un prosop umed, acestea afectează părțile superioare ale corpului, ștergeți și frecati până la o ușoară înroșire. Apoi, de asemenea, făcut cu abdomenul și picioarele. Pentru un copil, timpul de procedură este de până la 4 minute.
 5. După ce ați procedat la aceste proceduri, mergeți la duș.

IMPORTANT! În tratamentele cu apă, principalul lucru este intensitatea stimulării, nu durata.

Ghidul video Dr. Komarovsky

Opinii și recenzii ale medicilor despre întărire

Experții indică efectul pozitiv al întăririi, dar avertizează și despre contraindicații.

Aspecte pozitive:

 • Consolidarea imunității.
 • Instruirea inimii și a vaselor de sânge.
 • Accelerarea proceselor metabolice.
 • Efect antiallergic.
 • Activarea mecanismelor de întinerire a corpului.
 • Libertate față de diabet, boli de piele, sciatică.
 • Stabilizarea sistemului nervos, întărirea spiritului.
 • Efect antidepresiv.
 • Accelerarea fluxului sanguin.
 • Curatarea corpului.
 • Greutate corporală redusă.
 • Creșterea capacității pulmonare.
NU UITA! Persoanele îngreunate sunt mult mai puțin probabil să se îmbolnăvească, microorganismele patogene supraviețuiesc mai rău în corpul lor.

Înainte de începerea reabilitării cu ajutorul procedurilor de temperare, este necesar să se efectueze o examinare completă. Există boli în care "înotul de iarnă" este în pericol viața și este doar dăunător. Printre acestea se numără:

 • Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).
 • Astm bronșic sau cardiac.
 • Procesele inflamatorii în diverse organe și țesuturi.
 • Orice tumori.
 • Boli ale sistemului cardiovascular.
 • Violarea vaselor de sânge ale creierului.
 • Alcool sau intoxicație cu droguri.
 • Alergia la temperaturi scăzute.

Sfaturi utile

 • Intensitatea expunerii la frig ar trebui să fie pe termen scurt. Imersiunea într-o gaură de gheață sau baie timp de doar câteva clipe are un efect de vindecare, așa că trebuie să vă obișnuiți cu "înotul de iarnă" de la 25 de secunde. Și mențineți-l pe tot parcursul anului. În cel de-al doilea an, puteți mări imersia la 1 minut și timpul maxim petrecut în apă rece timp de 2 minute. Această persoană vine după 3 sau chiar 5 ani de la începutul întăririi.
 • Este mai bine să începeți cu întărirea cu aerul.
 • A doua etapă ar trebui să fie o frecare, apoi un duș.
 • Odată cu apariția căldurii găsiți ocazia de a merge desculț, mai ales în rouă.
 • În timpul verii, înotați în iazuri deschise.
 • Cu debutul de vreme rece, continuați activitățile de întărire, de exemplu, frecați intens cu zăpadă. Începeți cu fața, gâtul, apoi pieptul, abdomenul, brațele. Petreceți numai 12-15 secunde pentru întreaga procedură.
 • Aveți grijă atunci când întăriți copiii. Nu permiteți supraîncălzirea pe termen lung sau supraîncălzirea la soare, nu înfășurați prea mult.
 • Stabiliți un exemplu personal pentru copilul dvs. și faceți toate procedurile împreună. Acest lucru va crește eficiența de întărire.

O persoană antrenată la temperaturi joase este mai puțin bolnavă, are o formă fizică bună, devine echilibrată, stabilă din punct de vedere emoțional, încrezătoare în sine. Există multe planuri de viață și o mare dorință de a le pune în aplicare.

Lasă Un Comentariu