Honeysuckle: frumusețe multi-față, nu poate ajuta, dar place!

Honeysuckle este o plantă unică care se găsește tot mai mult în grădini și parcuri. Tufe sunt plantate ca un gard viu decorative, și soiuri comestibile, și ca o recoltă de boabe. Fructele sunt universale, jeleu, gem, lichioruri și lichioruri sunt preparate din acestea, sunt congelate și uscate. Toate părțile plantei sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională pentru prevenirea și tratarea diferitelor boli.

Unde și pentru ce se utilizează

În fiecare an, caprifoiul câștigă tot mai multe grădini și grădini noi. Are ceva de iubit! Se înflorește în luna mai, unul dintre primele, se bucură cu muguri delicate cu miros de migdale și miere, iar fructele se coacă înainte de alte plante.

Apreciază-o pentru ușurința de îngrijire, randamente stabile, în special în zonele cu primăvara târzie și vara scurtă, în cazul în care natura nu se deda la o varietate specială de fructe. Rezistă cu ușurință ierni dure și, chiar în timpul înfloririi, înghețul la -5 nu afectează recolta bună, ceea ce este inacceptabil pentru alte fructe.

Soiurile de alpinism decorative sunt utilizate pentru arbori verticale de grădinărit, pergole și arcuri. Din plantele cu o coroană luxuriantă și densă formează garduri vii parfumate, înflorite aproape la îngheț.

Bucătarii iubesc boabele pentru gustul, aroma și o cantitate mare de substanțe pectină, datorită căruia se obține gelatina densă, utilizată ca colorant inofensiv. Este bine în gem, în compot, îl puteți usca, îngheța, freca cu zahăr, face lichior și vin, și ce se obține o umplutură plăcută delicioasă!

Utilizată pe scară largă în medicina populară în tratamentul bolilor gastro-intestinale, anemiei, hipertensiunii, bolilor de piele, sistemului respirator și altele. În caprifoi, nu numai boabele, care prin conținutul de vitamina C dau cote la lămâie, sunt curative, dar toate părțile: frunze, scoarță, flori.

Soiuri de plante

Honeysuckle, care are fructe de padure comestibile, este plantata in gradini mai des. Soiurile favorite ale rușilor: Pavlovskaya, Borel, arborele albastru, Amphora, Gzhelka, Vasyuganskaya, Gerda, Titmouse, Nymph Sineglazka, Bluebird, Bochkar, gigantul Leningrad, Cenușăreasa, Kamchadalka și Chernichka. Dacă doriți, puteți găsi cu ușurință o descriere detaliată și comentarii despre fiecare dintre ele. Există soiuri și mai multe reproduceri noi, dar ele pot aduce iarnă înghețată, iar acestea au fost deja testate de-a lungul anilor de mai multe generații de grădinari. Soiurile diferă în perioada de maturare a culturii, înălțimea tufișurilor și forma ramurilor, gustul fructelor.

mic de statură

 • gurmand - tufă compactă, randament ridicat, dar fructele nu sunt foarte mari, cântărind aproximativ 0,7 g. Fructe fără amărăciune, se caracterizează prin destrămarea scăzută. Soiul este potrivit pentru garduri vii. Plantați lângă ei "Nymph" și "Nizhny Novgorod devreme" pentru polenizare.
 • omega - se aplică, de asemenea, soiurilor subdimensionate cu o coroană rotunjită, dar boabele sunt mai mari și ajung la greutăți de până la 1 g. Nu se pot lăuda cu randamente ridicate, dar fructe de padure practic nu se prăbușesc. Fructe fără amărăciune, dulce și acre, planta este plantată ca un gard viu.

Mediu gros

 • nimfă - tufiș compact cu o coroană ovală și frunze verzi verde. Boabele sunt mari cu 3 cm și cântărind până la 1,2 g, cu o grijă atentă, fiecare bucșă plăcută cu un randament de 1,5 kg. Boabele au un gust dulce plăcut, ușor acru. Plantați lângă polenizare cu "Violet", "Omega", "Albastru Spindle".
 • Lenjeria de la Leningrad - Numele spune despre locul de selecție și dimensiunea fructului. Materia primă pentru reproducere a fost semințele endemicii Kamchatka. Bomboane se coace devreme, poate ajunge până la 4 cm, dar mai des - 3 cm, au o piele densă, randamentul bucșei ajunge la 3 kg. Particularitatea soiului, pe lângă mărimea boabelor, este aranjarea lor în clustere, ceea ce accelerează recolta. Are gust de fructe fără sourness și amărăciune, nu cad din bucăți pentru mult timp.

înalt

 • Volhov - Un tufiș cu o coroană densă ovală, înaltă cu lăstari groși. Numele primit de la râul care curge în regiunea Leningrad, unde a fost retras. Acesta aparține soiurilor cu o perioadă medie de coacere, fructele apar până la jumătatea lunii iunie. Boabele ajung la o lungime de 1,7 cm, iar greutatea unu - până la 0,8 g, au o piele destul de densă, gustul este dulce. Recolta până la un an și jumătate până la doi kilograme de la tufiș. Picturile sunt nesemnificative, polenizate de albine, plantate alături de alte soiuri, de exemplu: Azure, Pavlovskaya. Rezistă înghețului sever.
 • Honeysuckle Tatar - arbust ornamental, creste pana la 2,5 metri, rezistent la inghet, rezistent la seceta, cu coafura, puteti seta coroana in orice forma. O plantă de 3-4 ani începe să înflorească din mai-iunie, fructe de pădure luminoase încep să se coacă în iulie-septembrie, ele sunt necomestibile. Potrivit ca un gard decorativ.
 • caprifoi - caprifoiul parfumat, cel mai răspândit în designul peisajului, tulpina sa curbată poate ajunge la 6 metri. Tradus înseamnă "frunză de capră", crește la o dimensiune de 10 cm în lungime și 4 cm în lățime. Flori frumoase mari de culoare roz sau crem, cu o aromă delicată, care este îmbunătățită de seară. Ei fac o tinctură alcoolică din partea lor și din frunze - un decoct, care alunecă cu o durere în gât și își spală capul cu căderea părului și ajută la colici.

tipuri

Sucurile de fructe de hamei, indiferent de tipul lor, coapte mai devreme decât alte culturi de fructe. Unii înfloresc în același timp cu ea, dar dau fructe mai târziu. Boabele de diferite specii de plante în maturitate pot varia cu o lună și jumătate.

devreme

 • pițigoi - varietate relativ tânără, crescută la Moscova în 1998. А.Г. Kuklina și A.K. Skvortsov, personalul principal al Grădinii Botanice. Se caracterizează prin fructul abundent, nu se toarnă, în timpul înfloririi poate rezista înghețurilor ușoare fără consecințe asupra culturii. Fructe fără amărăciune, parfumate, cântărind până la 1 g, gust dulce-acru, formă alungită cu o floare caracteristică albicioasă. Cropul începe să se colecteze în a doua sau a treia decadă a lunii iunie.
 • căpșună - O altă varietate de caprifoi de maturitate timpurie, reproducție a Institutului de Cercetări Științifice din Ural de Sud pentru Horticultură. Tufe cu randament ridicat, cu lăstari puternici de până la 2 metri înălțime, rezistente la îngheț, preferă umbra parțială sau soarele, nu sunt capricios în îngrijire. Bomboane care cântăresc până la 2 g, când sunt coapte pentru o perioadă lungă de timp pe ramuri, foarte dulce cu aromă de căpșuni.

târziu

 • porumbel - varietate comestibilă cu randament bun. Cu un tufiș adulți în condiții favorabile, este posibil să se colecteze aproximativ 2 kg de fructe. Boabele sunt alungite, ajungând la o masă de până la 1,6 g, o culoare albastru închis, cu o floare caracteristică albică, piele subțire și pastă delicată parfumată. Are gust dulce și acru, cu o amărăciune picantă amară, apare până la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, nu cad din bucătărie pentru mult timp.
 • serotina - caprifoi curl, decorative, flori cu flori frumoase parfumate, apoi se transformă în fructe roșii. Înflorirea începe în iunie-august și continuă chiar până în septembrie-octombrie, dacă eliminați inflorescențele care se usucă la timp și împiedică formarea fructelor. Aroma este subtilă, care amintește de un var, iar seara parfumul se simte mai puternic.
 • liană - poate ajunge la 3-4 metri în înălțime, cu un câștig anual de până la un metru, plantat cu un suport. Pentru iarnă, lăstarii sunt eliberați cu grijă din suport, întinși pe pământ, acoperite cu frunze de molid și stropite cu un strat gros de frunze uscate.
 • Volhov - Honeysuckle comestibil. Varietate de randament mediu: până la 1,5 kg de la un tufiș. Boabele cu un coaja puternic cântărind până la 0,8 g, ajung până la o lungime de până la 1,7 cm, nu sunt amare, parfumate, au un gust foarte delicat, care amintește de căpșuni. În îngrijire nu este capricios, îngheț-rezistent, îi place penumbra și udarea rădăcină regulat.

Cum să plantezi și să îngrijești de caprifoi

Honeysuckle aparține unor culturi nepretențioase, dar necesită încă o atenție. Ea preferă un sol umed, bine încălzit, fertil, dar ramurile inferioare ar trebui să fie la umbră. Tufurile trebuie protejate de vânt. Pământul se potrivește cu orice, cu excepția nisipului. Nu aterizați în zone în care apa subterană este aproape de suprafață.

RECOMANDAT! Planta preferă un pH al solului de pH 5,5-6,5, deci aproximativ o lună înainte de plantarea pe un loc permanent, produce sol acid, adăugând 1 metru pătrat. 200 g de var.

În cazul în care răsadul este deschis (fără o bucată de pământ), sistemul de rădăcină, atunci este mai bine să-l planteze la începutul toamnei. În acest moment, creșterea de lăstari în plante se oprește, vine o perioadă de odihnă. În cazul în care răsadul a închis rădăcini, apoi în timpul întregului sezon de creștere.

Creșterea maximă a tufișurilor, dacă nu sunt tăiate, atinge vârsta de șapte ani, lungimea medie fiind de aproximativ 2 m. În acest moment se recomandă să se dilueze, se taie uscată, se află pe pământ și ramurile rupte. Honeysuckle nu este un coacăz, nu are nevoie de tăiere strictă, dar nu tolerează frecvențele.

Fiecare bucată de adulți poate atinge un diametru de până la 2 metri, poate crește până la 15 perii scheletice.

Pasul planului de aterizare

 1. Cu 4 zile înainte de plantare, gropiți găuri pătrate (40x40x40 cm) cu o distanță de 1,5-2 m între ele pentru varietăți de creștere mică și 2,5-3 m pentru cele înalte.
 2. Puneți orice strat de drenaj în gaură (piatră zdrobită, cioburi, lut expandat, cărămidă spartă etc.).
 3. Umpleți gropile cu pământ fertil amestecat cu două găleți de compost, un kilogram de cenușă și 50 g de superfosfat. Pentru compostul cu nisip nisip se iau aproximativ 3 găleți cu adăugarea, dacă se dorește, a 4-5 kg ​​de lut pe metru pătrat.
 4. Este bine să vărsați găuri cu ploaie sau apă separată.
 5. Se toarnă conul de pământ în centrul găurii, se așează ușor răsadul pe partea superioară, se îndreaptă cu grijă rădăcinile.
 6. Stropiți ușor rădăcinile pe pământ în porții mici, lăsați gâtul liber. Se toarnă o cantitate mare de apă în fantă, astfel încât pământul umplut să fie uscat. Dacă este necesar, turnați mai multă sol.
 7. Mulați solul în jurul portbagajului pentru a reține umiditatea în adâncime și pentru a atrage râme pentru a slăbi solul.

Tunderea după plantare ar trebui să fie doar tulpini uscate și ramuri, situate în interiorul coroanei, deoarece tăierea tradițională întârzie dezvoltarea dezvoltării răsadului și debutul fructelor sale.

IMPORTANT! În primul an, este necesar să se aprovizioneze în mod regulat, iar pentru iarnă acoperă zona rădăcinii cu un strat de mulci (cel puțin 15 cm).

Îngrijirea corectă

Recoltarea poate fi colectată în câțiva ani, cu toate acestea, va fi mică. Dar este temporar, și de-a lungul anilor, în funcție de varietate, va ajunge la 2 kg pe tufiș. Honeysuckle - plantă pretențioasă, practic nu se îmbolnăvește și cu o îngrijire corespunzătoare vă va plăcea cu un randament stabil de până la 30 de ani sau mai mult.

În toamnă trebuie să subțieți coroana ramurilor uscate, umbrirea plantei. În primăvara sub fiecare bucată pentru a aduce materia organică și când începe să se topească zăpada, hrăniți cu azot. Odată cu apariția de flori, și apoi fructe, soluție de apă de cenușă pentru a apă tufișuri. Pentru a preveni formarea crustelor de-a lungul trunchiului, solul trebuie să fie aerisit și să permită rădăcinilor să respire. Relaxarea ar trebui făcută cu atenție, deoarece sistemul de rădăcini este aproape de suprafață și udat "sub rădăcină".

Cum de a propaga caprifoi

Cel mai simplu mod de a multiplica caprifoi acasă - în primăvară, tăiați vârfurile de 30 cm de la arbuști cu pruneri, puneți "buchetul" în apă și plantați aproximativ o lună mai târziu când apar rădăcinile. Pentru apariția lor mai rapidă în apă, puteți adăuga unelte speciale. Prima recoltare de plantare tânără va da în trei ani.

Puteți să plantați caprifoi și sămânță, dar această metodă este consumatoare de timp și necesită mult timp. O alta din minusurile sale - nu exista nici o garantie pentru pastrarea calitatilor varietale. Honeysuckle se propagă și prin tăieturi și împărțirea tufelor adulte. Pentru obținerea unor randamente bune ar trebui să se planteze lângă câteva varietăți de polenizare reciprocă.

O trăsătură distinctivă a caprifoiului de la alte culturi de boabe - dă o creștere doar până la începutul verii, iar apoi "hibernează". Prin urmare, puteți începe transplantul (cu o bucată de pământ) din iulie până la îngheț. În primăvară, se trezește devreme, chiar înainte ca solul să fie complet dezghețat și transplanturile nu sunt foarte bine tolerate.

Lupta împotriva bolilor și dăunătorilor

Honeysuckle are o bună "imunitate", planta rareori se îmbolnăvește. Principalii dușmani sunt afidele și caprifoiul. Pentru a scăpa de ele, este suficient să tratați arbuști cu preparate speciale imediat după recoltare.

În timpul iernii, plantele pot fi afectate de șoareci. Pulverizarea tufelor cu 3% vitriol albastru face ramurile "fără gust" pentru rozătoare și servește drept măsură preventivă pentru bolile fungice.

Beneficiile și răul de caprifoi

Honeysuckle poate fi considerat un produs universal, ajută la diferite boli. Boabele sale, bogate în oligoelemente, vitamina C și multe altele, coacă înainte de oricine altcineva și ajută organismul în lupta împotriva deficitului de vitamină de primăvară.

Proprietăți utile

Boabele plantei nu sunt doar gustoase, ci și utile, sucul lor ajută la ameliorarea stării pacienților cu arsuri și ulcere, iar decoctul va ajuta la menținerea presiunii normale, pur și simplu nu beți înainte de a merge la culcare, deoarece are un puternic efect diuretic.

Un decoct făcut din flori și frunze poate fi tratat pentru o răceală. Honeysuckle va ajuta cu boli gastro-intestinale, de exemplu, se poate lupta cu ulcere și gastrită, elimina fragilitatea capilară, vase curate și întinerirea corpului. Și frecată cu zahăr, va fi pentru organismul de alimentare cu vitamina în perioada toamna-iarna.

Harm și contraindicații

Nu există contraindicații grave pentru fructele de caprifoi, nu ar trebui consumate și nu ar trebui să fie administrate copiilor mici. Rareori, unii oameni pot prezenta intoleranță individuală, care se manifestă prin mâncărime, roșeață, erupții cutanate, spasme musculare, indigestie. Regula de aur este că totul are nevoie de măsură.

IMPORTANT! Este necesar să se facă distincția dintre tipurile de caprifoi comestibile și cele nectabile. Puteți mânca fructe de padure negru sau albastru închis, roșu și portocaliu sunt otrăvitoare!

Sufletul Multicooker cu caprifoi

Încercați să faceți o rețetă pentru gem într-o aragaz sub presiune sau un aragaz lent din caprifoi cu suc de coacăz roșu și petale de ceai de trandafir.

ingrediente:

 • Caprifoi - 1 kg;
 • Zahăr - 1 kg;
 • Petale - 200 g;
 • Suc de coacaze - 200 ml.
Mod de preparare:
 1. Puneți modul "Prăjire" și preparați siropul din suc și zahăr.
 2. La gustul rafinat de caprifoi, petalele roz vor contribui la adăugarea de nuanțe interesante. Puneți caprifoi în sirop, împachetați petalele în tifon, puneți un aragaz lent, închideți capacul.
 3. Opriți căldura după 5 minute, lăsați capacul închis, lăsați gemul să se prăjească încă o oră.
 4. Se toarnă în borcane mici, închideți capacele strânse. Verificați etanșeitatea: cu grijă, pentru a nu vă arde, întoarceți borcanul, dacă nu există bule, totul este bine. Acoperiți gemul, lăsați-l să se răcească.

Se pare un gem uimitor de frumos: masa de jeleu albastru închis, în care, ca paiete strălucitoare, fructe de padure rosii de caprifoi. Aroma trandafirilor, după deschiderea capacului, nu lasă pe nimeni indiferent. Cât de frumos în seara de iarnă, pentru o ceașcă de ceai parfumat cu acest gem magic, să-și amintească de vară.

Așteptăm cu nerăbdare sosirea primăverii, apariția în grădină a primei verdeață, fructe de padure și fructe, dar acestea sunt încă departe. Acesta este locul în care caprifoiul va ajuta, care începe să înflorească imediat ce se topeste zăpada, iar în iunie va da fructe de pădure parfumate și sănătoase pentru îngrijire și îngrijire.

Vizionați videoclipul: Running Errands in LA: T-Mobile, Target, & Trader Joe's (Septembrie 2019).

Lasă Un Comentariu