Ce este daguerreotipul

Oamenii au dorit întotdeauna să surprindă cele mai fericite momente din viața lor, să păstreze momente plăcute în memoria lor și să urmărească vizual modul în care lumea din jurul lor sa schimbat de-a lungul anilor. Dorința de a găsi o astfel de metodă de fixare automată a amintirilor a dus la inventarea fotografiei.

Procesul daguerreotipului - obținerea fotografiilor

Procesul de creare a unui snapshot-daguerotip se desfășoară în mai multe etape:

 1. În camera obscură se creează condiții pentru intrarea în reacție a materialului de argint al plăcii și a vaporilor de iod. După un timp, pe suprafața plăcii se formează un strat fotosensibil de iodură de argint.
 2. Placa este expusă timp de 15 minute până la jumătate de oră sub lumină puternică. În condiții de expunere puternică la lumină, se produce distrugerea moleculelor de iodură de argint, precum și volatilizarea vaporilor de iod. Datorită granulelor microscopice de argint, se formează o imagine "iluzorie" (ascunsă).
 3. După ce placa este trimisă la "dezvoltare" într-o pereche de mercur încălzit (de la 50 la 80 ° C), care este capabilă să dizolve argintul, formând astfel un aliaj special, gri, amalgam.
 4. Apoi, placa este fixată și spălată într-o soluție salină fierbinte, datorită căruia sunt îndepărtate rămășițele de iodură de argint și este expusă o suprafață de argint lustruită.
 5. Structura filmului de amalgam este fragilă, iar argintul este ușor supus oxidării în condiții de aer liber. În acest sens, clorura de aur este aplicată suplimentar daguerreotipului, ceea ce face fotografia durabilă și o vopsește în culoarea ocrului cu o nuanță roșiatică-maro. Deci imaginea de pe daguerreotip este o oglindă.

Principalul dezavantaj al daguerreotipurilor a fost incapacitatea de a le multiplica. Un grad mic de sensibilitate a plăcilor necesită mult timp pentru a compune expunerea, astfel încât fața și părul persoanei a cărui portret au vrut să o captureze în imagine trebuiau acoperite cu un strat gros de pulbere sau cretă. Astfel de manipulări au permis lumina reflectată să cadă în camera obscura. În plus, daguerreotipurile erau grele și costau foarte mulți bani.

Dezvoltarea daguerotipului. Cum sa schimbat arta fotografiei?

Popularitatea daguerreotipurilor nu a contribuit la organizarea producției de imagini la scară largă. Domen Francois Argo, directorul Observatorului de la Paris, a contribuit la evaluarea dezvoltării viitoare a daguerreotipurilor.

Ideea inventatorului fotografiei a fost susținută și de Louis Joseph Gay-Lussac, care a declarat descoperirea lui Daguerre drept o nouă tendință în artă. Cu ajutorul său, a creat o nouă eră - un simbol al gloriei civilizației.

În căutarea unor modalități noi de a "usca" daguerreotipurile, cercetătorii au recurs la utilizarea gelatinei ca strat obligatoriu. Richard Madox în 1871 a propus pentru prima dată utilizarea emulsiei gelatinoase pentru a crește sensibilitatea plăcilor, ceea ce le-a permis să fie păstrate uscate. Progresul a continuat să avanseze și, până în 1840, un amestec de iod și brom a venit să înlocuiască gelatina.

Mare merit în dezvoltarea artei fotografice aparține englezului William Henry Fox Talbot, care și-a propus propria sa tehnologie de a crea imagini. Calotipul sau "talbotypia" este un mod intermediar de a obtine fotografii, dupa daguerreotip, dar inainte de aparatul de filmare. Această metodă se distinge prin apariția unui alt punct - crearea unui negativ, permițându-vă să "ștampilați" fotografii în cantități nelimitate.

Imagini de epocă renumite. Primele daguerreotipuri ale unor oameni celebri

1839 - o dată semnificativă în istoria artei fotografice. În acest moment au început să apară primele fotografii portret ale bărbaților și ale femeilor. Dintre toate daguerreotipurile care au supraviețuit până în prezent, următoarele portrete de fotografie au o valoare deosebită:

Anul împușcăturiiA cărui portret este capturat în fotografieDescriere, fapte interesante despre daguerreotipuri
1839Fotografia prezintă o femeie de origine americană - Dorothy Catherine Draper. Ea a fost capturată în imagine de colega ei.Acest daguerotip este considerat primul portret fotografic al unei femei cu ochii deschiși. Timpul de expunere a fost mai mult de un minut, astfel încât pe față a fost aplicat un strat gros de vopsea.
În altă fotografie, datată în același an -
- Robert Cornelius, chimistul olandez a reușit să surprindă un autoportret.
Această imagine experimentală, în comparație cu analogii moderni - "selfie", pare mult mai relaxată și mai expresivă. Cele mai vechi daguerreotipuri exprimă starea sinceră a unei persoane în momentul filmării, posturarea ulterioară statică înlocuiește naturalețea.
Marele Mozart împreună cu familia sa.Una dintre cele mai interesante ipoteze cu privire la această imagine este că daguerotipul surprinde soția compozitorului Constance (o femeie în vârstă care stă pe primul rând).
1846Dinastia familiei Adams.În anii 1940, arta fotografiei a pătruns în masă, făcând posibilă pentru majoritatea oamenilor să se surprindă pe ei înșiși și pe familiile lor, luând o imagine memorabilă. Datorită unor asemenea daguerreotipuri, astăzi oamenii pot vedea cum arătau cetățenii în secolul trecut.
1852Konrad Heyer - primul "alb american", născut pe continent.Haire a pus pentru fotograful său în vârstă respectabilă, la momentul împușcării bărbatul avea 103 de ani. Ochii lui reflectă epoca trecută a anilor 1700 îndepărtați.

Printre fotografiile de epocă ale arhivelor din secolul trecut, pentru mai multe părți ale colecțiilor private sau muzeelor, există daguerreotipuri de figuri politice, vedete de la Hollywood și alți oameni celebri:

 • Imaginea lui Stalin la vârsta de 28 de ani, capturată în timpul procesiunii funerare a primei sale soții în 1907.
 • O fotografie dinamică din 1908 de către Claude Monet și soția sa, porumbei de hrănire ocupați.
 • 25 de ani, Adolf Hitler.
 • Fotografia de pașaport a lui Ernest Hemingway.
 • Tânără de 18 ani, Agnes Gonja Boyadzhiu, cunoscută în întreaga lume ca Mama Teresa - un simbol viu al mila și speranței - 1928.
 • Fotografie din 1938 cu imaginea unui tânăr Fidel Castro.
 • Daguerreotipul Pablo Picasso și Brigitte Bardot la masa de masă.
 • În 1840, un daguerotip al poliției arestate, Boston, Igor Stravninsky, a fost făcut pentru că a încercat să facă schimbări în aranjamentul imnului național.
 • O fotografie din 1994 ilustrează modul în care un simplu francez de lucru luminează o țigară pentru Winston Churchill din Sheruri.
 • Nikita Hrușciov Daguerreotype în timpul vizitei sale în India - 1956.
 • A fost împușcat de Leonard DiCaprio cu bunicul său de origine rusă (născut în Perm Elena Smirnova, mai târziu - Helen Indenbirken).
 • Fotografia lui Tom Cruise cu Nicole Kidman și Stanley Kubrick în timpul filmării filmului de cult "Eyes Wide Shut" - 1999.

Daguerreotipul intern

Inventatorul rus Alexei Grekov este primul creator al aparatului foto intern, format din două cutii: cu o placă fotosensibilă și o lentilă. De la mișcarea lor față de poziția celuilalt, gradul de claritate a imaginii sa schimbat, de asemenea. Alexey Grekov a fost fondatorul primei săli de artă rusească în care a fost realizată fotografierea portretului.

Un alt compatriot și renumit expert în echipamente fotografic, Serghei Levitsky, în 1847 a schimbat designul aparatului fotografic, adăugând blană pliabilă, ceea ce vă permite să reglați claritatea daguerotipului.

Daguerreotipurile unor oameni celebri din Rusia

Primul studio de fotografie a fost deschis la Moscova în 1840. Datorită conservării excelente a daguerreotipurilor, astăzi există o oportunitate de a vedea portrete ale figurilor rusești care au trăit cu mai mult de o sută de ani în urmă:

 • NV Gogol, înconjurat de reprezentanți ai comunității ruse în 1845. Levitsky a creat un portret de grup, conform căruia se poate concluziona despre rezoluția calitativă a codului sursă.
 • Decembricii din orașul Irkutsk, capturați în tabloul lui A. Davignon, în timpul primului său turneu foto din Rusia.
 • Nikolai Alekseevich Panov - din aceeași serie de portrete ale lui A. Davignon despre Decembrists făcute în 1845.
 • Young Turgenev, împușcat de mâna fotografului Bisson.
 • Filozof religios rus, critic literar și publicist I.V. Kirieevskogo.
 • Alexander Herzen, P.A. Vyazemsky, F.I. Tyutcheva, D.I. Mendeleev și multe alte figuri proeminente ruse, scriitori și oameni de știință din secolul al XIX-lea.

Fapte interesante

 1. Se crede că prima fotografie a unui bărbat, luată în 1838, aparține lui Louis Dagger.
 2. Prima epocă "de sine" - un autoportret, realizat de Robert Cornelius în 1839, care a primit titlul de "pionier al fotografiei".
 3. Prima fotografie sub apă a reușit să-l execute pe William Thompos în 1856 cu ajutorul unui poli pe care era atașat aparatul foto.
 4. Prima fotografie, realizată în 1858 de către metoda de fotografie aerofotografică, care ilustrează străzile pariziene, aparține lui Gaspard Tournache.
 5. Prima fotografie de succes a lunii a fost luată de JW Draper în 1840.
 6. Planeta noastră, în toată gloria ei, a reușit să surprindă fotografia în 1972
 7. Prima imagine făcută de daguerreotipul din Rusia este un instantaneu al Catedralei Sf. Isaac din Sankt Petersburg.

Daguerrotipul de azi

Pentru tot timpul existenței daguerreotipurilor - mai mult de 20 de ani de la începutul invenției sale, oamenii de știință nu au reușit să obțină efectul unei clarități sporite asupra imaginilor emise de dispozitiv. Comparat cu capabilitățile modelelor moderne de camere, daguerreotipul clasic nu avea o matrice de înaltă tehnologie. Cu toate acestea, popularitatea daguerreotipului nu dispare.

Din ce în ce mai mulți entuziaști încearcă să revigoreze interesul public în această tehnologie de obținere a fotografiilor. În plus, fascinația cu echipamente fotografic "de epocă" a devenit o plăcere scumpă, ceea ce dovedește valoarea sa. Materialele anterioare folosite pentru dezvoltarea personalului, în special a produselor chimice, sunt dificil de obținut în magazin. În întreaga lume se găsește doar o mână de profesioniști care cunosc cu drăgălaș daguerreotipul, cei mai cunoscuți fiind J. Spagnolli, C. Close și B. Galasso.

Lumea modernă nu poate fi imaginată fără arta fotografiei. De la camerele de lux de bunuri transformat în ceva obișnuit. Nimeni nu va fi surprins chiar si cu cel mai modern echipament fotografic. Dar niciun gadget nu poate înlocui daguerotipul unic - descoperitorul lumii fotografiei, o adevărată "oglindă a memoriei", care ne-a permis să surprindem un moment istoric pe fotografii.

Vizionați videoclipul: Daguerreotip - Daguerreotype. Museu del Cinema (Martie 2020).

Lasă Un Comentariu