Vocale și consonant scrisori și analiză fonetică a cuvântului

Cea mai importantă parte a vorbirii este cuvintele, le pronunțăm, le scriem și le citim, adăugăm fraze și fraze din ele. Ele constau din scrisori și sunete care au devenit atât de ferm în viața noastră, încât le observăm greu.

Consonanțe și sunete ale alfabetului rus

Sunetele și literele consonante se caracterizează prin faptul că în timpul pronunțării lor apare un anumit obstacol în calea aerului din gură. Ca urmare, zgomotul este în mod necesar prezent în sunetul acustic al consoanelor. Au primit numele de "consoane" deoarece aproape întotdeauna stau alături de vocale sau în același cuvânt cu ei.

Un total de 21 de scrisori de consonanță în limba rusă:

bîngdbineslea
laLmnnrcu
Tfxuhwu

O altă caracteristică caracteristică a consoanelor este că nu pot fi cântate. Pronunția consonanțelor aseptice poate fi întinsă (de exemplu: cu, f, w, u), dar "cântatul" va eșua.

După cum sa menționat mai sus, consoanele în cuvinte sunt aproape întotdeauna alăturate cu vocale. Cu toate acestea, există un număr limitat de cuvinte care constau numai în consoane. Împreună cu propoziții la, cu sau particule b, acestea sunt unele nume străine adecvate (KRC - districtul Praga; Numele armean Mkrtchcare în limba rusă este uneori scrisă cu o vocală - pentru eufonie), precum și interjecții precum bbl sau shh.

Clasificarea literelor și sunetelor consonante în limba rusă se bazează pe criterii acustice.

Consoane de voce și surzi

Acele consoane ale căror pronunții constau doar în zgomot sunt numite surzi. Dimpotrivă, consoanele formate de sunet și zgomot sunt numite voce.

S-au exprimat consoanelebîngdbinesLmnr
Surse congunelancuTfxuhwu

Scrisoarea este singură lea (și scurtă). Din punct de vedere acustic, se face referire la consoanele exprimate, însă exprimarea sa izolată este imposibilă. scrisoare lea poate fi pronunțată numai cu sunetul vocal precedent sau următor, de exemplu [yy], [iy], etc.

Consoane asociate și nepartite

Majoritatea consoanelor exprimate corespund anumitor surzi. Astfel de scrisori consonante sunt chemați împerecheat. Există consoane care nu au o pereche. Printre aceștia există și surzi și zgomote, și sunt chemați nepereche.

Apelare asociată și surdăNecăsătorit exprimatNevăzători surzi
b - nLx
in - fmu
g - lanh
d - tru
w - wlea
h - cu

Consonanțe constante și tari

Pronunția consoanelor în cuvinte poate fi greu sau moale. Dacă sunetul este pronunțat încet, limba se mișcă ușor înainte, se apropie de palatul superior sau atinge. Când se pronunță sunete grele, limba nu este mișcată înainte (dar limba poate atinge palatul superior datorită mișcării în sus).

Cele mai multe scrisori consonante formează atât sunete dure, cât și moi, dar există și câteva excepții. În special, scrisorile bine, u, w sună mereu greu și litere lea, h, u - moale.

În alte cazuri, duritatea sau moliciunea consoanelor este determinată de litera care le urmează.

Dacă consoana este însoțită de litere și, despre, la, e, s, b - apoi se pare un sunet solid. Același lucru, dacă consoana este la sfârșitul cuvântului sau după ce vine un alt consoan.

Dacă consoana este însoțită de litere e, ё, și, lea, eu, s - atunci sunetul va fi moale.
Lecție video

Consecințele de hibrid și fluierat

Unele dintre consoantele din limba rusă în pronunție seamănă cu șuieratul. Acestea sunt sunete bine, w, u, hcare sunt numite consonante de ascuțire.

Un alt grup de consoane la ieșirea din cavitatea orală formează oscilații acustice, asemănătoare unui fluier. Acestea sunt sunete s, cu, u - fluierul.

Proprietăți deosebit de vizibile ale consoanelor de sâcâială și fluierând cu pronunția lor lungă.

Una dintre caracteristicile importante ale acestor sunete este că, cu pronunția lor, majoritatea defectelor de vorbire sunt asociate. Din acest motiv, ar trebui să se acorde o atenție specială copiilor atunci când lucrați cu consonanțe de șuierat și fluierat. Este important de observat că deficiențele de vorbire asociate cu aceste sunete pot fi supuse corecției terapiei logopedice.

Vocale scrisori și sunete rusești

Spre deosebire de sunetele și literele consonanților, caracteristica caracteristică a vocalelor este că aerul, atunci când este pronunțat, trece prin cavitatea bucală liber. Ca rezultat, sunetele vocale pot fi nu numai întinse, ci și chantelate. O altă trăsătură distinctivă este că ele pot fi pronunțate la fel de tare cum doriți, la forța deplină a vocii.

Prin vocale și sunete, consoanele sunt combinate în silabe. În fiecare silabă există doar o singură vocală. Numărul de alte litere - consoane, semne dure și moi - poate fi diferit. Cuvintele pot consta dintr-una sau mai multe silabe: scrisoarea de creștere ca un rest, curte, auto-la-an.

Numărul de vocale în limba rusă - 10:

șieёșidesprelaseleaeu

Și sunetele vocale sunt numai 6: [a], [and], [o], [y], [y], [e]. Vocalele corespunzătoare sunt monotone. Celelalte 4 vocale sunt e, ё, lea, eu - două sunete, și pronunțate separat ca [ye], [yo], [yu], [ya]. În același timp, în cuvinte aceste litere înseamnă un sunet (exemple: veveriță, minge, mers, cheie).

Ca și în cazul consoanelor, există o serie de cuvinte rusești care constau numai din sunete vocale. Acestea sunt pronumele - eu, ea; sindicate - și, și; prepositions - la, despre; interjecții - e, ay.

Șoc și vocale netensionate

Cuvintele, sunetele vocale pot fi percussive și netensionate.

 • Dacă vocalul din cuvânt se află sub stres, se citește mai clar, cu mai mult accent și cu un pic mai mult.
 • În absența stresului, vocalele în cuvinte sunt citite mai puțin clar. În consecință, poziția neimpresionată este o poziție slabă pentru ei, iar poziția în silaba stresată este o poziție puternică.

De regulă, în scrierea tradițională, stresul nu este indicat în cuvinte. Dacă este necesar, acestea sunt marcate cu semnul "acut" - un mic "/" accident vascular cerebral deasupra literei vocale.

Lecție video

Desemnarea sunetelor în analiza fonetică a cuvântului

Analiza fonetică sau sonoră a cuvântului servește pentru afișarea și analizarea propriei sale pronunții corecte. Ambele cuvinte și literele individuale pot fi marcate fonetic.

Denumirile de sunete, spre deosebire de litere, sunt închise în paranteze pătrate. O înregistrare grafică a pronunției cuvântului se numește transcriere.

Regulile de bază, conform cărora sunetele sunt folosite pentru analiza fonetică a unui cuvânt, sunt după cum urmează:

 • Duritatea consoanelor nu are nici o desemnare, dar moliciunea este afișată de semnul apostrof. De exemplu, dacă [b] este un sunet dur, atunci [b '] este moale.
 • Un sunet lung în transcriere este indicat de un colon, de exemplu: birou de bilete - [cas: a].
 • Nu întotdeauna, dar de multe ori în transcrierea cuvintelor subliniate. De exemplu: val - [Valna].
 • Un semnal moale și un semn dur nu au pronunție de sunet, prin urmare nu există nici o afișare în analiza fonetică.

Lecție video

Cum să învățați copiii să distingă între sunete tari și moi

Uneori, copiii pot avea dificultăți în a distinge între consoanele tari și moi. În acest caz, există câteva tehnici care facilitează asimilarea subiectului.

În primul rând, trebuie să explici copilului că noțiunile de duritate și de moale nu sunt legate de scrisori consonante, ci de sunetele lor. Și că aceeași literă poate suna atît de tare și de moale. Voi da un exemplu: "b"- cuvintele berbec - alb,"r"- centură de lucru"L"- cal - lebădă.

Explicând literele-excepții, pentru o mai bună memorare, se recomandă să le scrieți astfel:

 • lea, h, u
 • bine, w, u

Este necesar să se clarifice copilului că literele subliniate par a fi "așezate pe tampoane" - tampoanele sunt moi și literele sunt și ele moi.

Pentru ca copilul să-și amintească bine înainte de care vocalele scrisoarea devine greu sau moale, puteți folosi următoarea tehnică: mai întâi, cu o expresie facială gravă, citiți o silabă cu o consonanță fermă - și apoi, cu un zâmbet pe față, citiți o altă silabă, unde această consoană este moale. Apoi faceți același lucru cu alte litere și silabe. De exemplu: la - A, lea - E, puncte - gia, bo - UD, ry - Ryo etc. O pronunție moale este bine asociată cu un copil cu un zâmbet și unul ferm - cu seriozitate și severitate, care permite amintirea asociativă a materialului.

Treptat, trebuie să îmbunătățiți abilitățile și să faceți aceleași exerciții cu cuvinte simple, cum ar fi: mamă, taţiia - unchi, mătușă etc. Pe măsură ce vă memorați, trebuie să treceți de la cuvinte simple la cele mai complexe. Explicațiile și exercițiile trebuie alternate cu sarcini una câte una: scrieți cuvintele și apoi întrebați ce consoane sunt greu și care sunt moi.

Este posibil să se propună un alt exercițiu: să se facă comprimate cu cuvinte în care consonantele moi sunt scrise într-o singură culoare și cele solide în altele. De exemplu:

 • DUZĂ
 • covor
 • NUMĂRUL
 • CALD

Există multe opțiuni, dar este de dorit să alegeți dintre aceia care sunt mai mult ca un copil. Acest lucru contribuie la o percepție mai bună a materialului, memorarea acestuia și asimilarea practică.

Lecție video

Unele informații interesante și utile.

 • Sunetele și cuvintele pot fi formate fără intervenția omului. Un exemplu bine cunoscut este pronunțarea cuvintelor de către păsările familiei papagali. În ceea ce privește sunetele individuale, ele pot apărea în natură neînsuflețită - cu frecare de frunze, rafale de vânt, stropi de valuri. Acest lucru nu se poate spune despre scrisori - la urma urmei, numai scrierea lor scrisă poate fi recunoscută ca o desemnare scrisă, și aceasta este caracteristică numai oamenilor.
 • În ciuda numărului mic de cuvinte care constau numai în vocale, se poate face o propoziție: "Și eu și eu?"
 • Aproape toate cuvintele din limba rusă care conțin litera "f", au o origine străină. Numai cu privire la cuvintele rare (de exemplu: owl) este de origine rusească, dar nu a fost dovedită cu siguranță.
 • Toate cuvintele începând cu litera "lea", de asemenea, limbi străine. De exemplu: iod, iaurt, iota, Yemen, Yokohama, Yorkshire etc.
 • Litera "ё"în cuvinte aproape întotdeauna poartă stresul. Excepții la această regulă sunt foarte puține - acestea sunt cuvinte de origine străină (königsburg surfers), precum și cuvinte complexe, care includ cifrele a trei sau patru - (dvadtsatitrohznachny, cu patru uși, trei mii). De remarcat, de asemenea, sunt situațiile rare în care există două litere într-un singur cuvânt "ё", dintre care unul devine un șoc, iar celălalt - neimprimat (trei stele, patru roți, avion de zbor, trohrublovka).
 • Există multe cuvinte în limba rusă cu combinații neobișnuite de litere. De exemplu, cuvintele în care aceeași vocală se repetă de trei ori la rând: șarpele mănâncă, unificarea animalelor de companie, cu gât lung. Cu 7 consoane consecutive: contra întâlnire (Poate ocazionalism). Cuvintele cu trei semne moi: seducție, diminutively, multifuncționalitatea, prelstitelnost etc Cuvântul cu două semne moi și un semn dur: curier. Cuvânt monosilic de 8 litere: ocazional. Există multe alte exemple interesante.
 • Orice scrisoare are o anumită rată de repetiție, cele mai utilizate litere în limba rusă sunt: despre, e, și, și, T, n, cu, r. Acest fenomen este folosit pentru a recunoaște ciprogramele.

Cunoașterea scrisorilor și a sunetelor, ortografia și pronunția lor reprezintă baza cunoștințelor lingvistice. La rândul său, o bună cunoaștere a limbii vorbite și scrise este unul dintre indicatorii cunoașterii unei persoane, iar abilitățile de citire și înțelegere a textului sunt baza cunoașterii altor științe. La urma urmei, partea de leu a informațiilor din lumea modernă este înțeleasă prin citire sau ascultare, și doar o mică parte a acesteia este prin experiența personală.

În plus, discursul lingvistic, care constituie cel de-al doilea sistem de semnalizare, precum și tot ceea ce este legat de acesta - percepția auditivă, citirea, scrierea - este una dintre principalele diferențe dintre oameni și animale. Este dificil să se supraestimeze importanța fenomenelor bazate pe achiziția limbajului. Acest proces continuă aproape toată viața, dar începe cu o cunoaștere a literelor, sunetelor și șilabelor în copilăria timpurie.

Lasă Un Comentariu