Dietă pancreatică pentru pancreas

Observarea celei mai stricte diete pentru pancreatita pancreasului este cheia succesului in tratamentul si recuperarea rapida. Dieta pacientului constă în alimente utile și blânde. Alcoolul, alimentele sărate, picante, grase și prăjite nu au nici un loc în el. Iar ignorarea recomandărilor medicului este plină de consecințe și complicații.

Caracteristicile bolii

Pentru a înțelege ce este o boală, ia în considerare principiul unui organ sănătos. În starea normală, fierul este implicat în digestia proteinelor, a carbohidraților și a grăsimilor. Folosind hormoni, reglează suplimentar și zahărul din sânge.

Atunci când inflamația perturbă activitatea organismului și enzimele scurgeri în sânge duc la intoxicare. În condiții normale, aceste enzime sunt activate deja în tractul gastrointestinal, dar în timpul procesului inflamator sub influența factorilor negativi, activarea se face în pancreas, ca urmare a faptului că acesta se "digeră".

Este important! Cel mai mare pericol pentru sănătate nu este o boală, ci complicații. Este vorba despre diabet și cancer.

Lista cauzelor care provoacă apariția pancreatitei și a altor complicații este reprezentată de abuzul de alcool și de tot felul de perturbări ale vezicii biliare. Acești factori provoacă probleme în 95% din cazuri.

În alte cazuri, apariția bolii este favorizată de infecție, traumatisme abdominale, intervenții chirurgicale la stomac, tulburări hormonale, defecțiuni în procesele metabolice și ereditate.

Tipuri de pancreatită

Pentru a combate pancreatita nu este o risipă de forță de muncă și bani, este important să se determine tipul de boală. Tipurile de pancreatită diferă în cursul și subtilitățile efectului medicamentului asupra glandei.

 • Pancreatită acută. Caracteristica tip în apariția bruscă și auto-vindecare ulterioară. Adesea, oamenii nu recunosc problema deoarece seamănă cu otrăvirea sau frustrarea. Dacă o persoană conduce un stil de viață sănătos, probabilitatea de re-exacerbare este prea scăzută. Cu manca frecventa de alimente grase si abuzul de alcool, exacerbari repetate sunt garantate, ca si consecinte grave.
 • Pancreatită cronică. Rezultatul expunerii continue la alcool și alimente grase pe glandă. Adesea, acest tip este cauzat de boli neglijate sau netratate ale sistemului digestiv. Însoțit de arderi alternante și de somn.
 • Pancreatită acută recurentă. Este dificil de diagnosticat, deoarece seamănă puternic cu un tip ascuțit. Salvează doar analiza perioadei prin care simptomele reapar. În cazul în care a apărut o altă criză în termen de șase luni de la prima manifestare, aceasta indică o formă recurentă.

Simptomele de pancreatită

Cum să recunoști o problemă fără a avea cunoștințele potrivite? Adesea, pancreatita se manifestă puternic și este însoțită de durere în jurul hipocondrului stâng. Uneori, senzațiile dureroase apar în jumătatea superioară a cavității abdominale și afectează inima. În mod tradițional, durerea din aceste zone apare după o masă densă, iar calmantele standard nu pot ajuta la eliminarea atacului.

Există, de asemenea, semne indirecte care indică pancreatita, dar oamenii nu le citesc întotdeauna corect. Prin urmare, vă recomand să acordați o atenție sporită informațiilor prezentate mai jos.

 1. Tulburări digestive. Vorbim despre greață și vărsături, flatulență, sughiț, constipație și diaree.
 2. Pierderea rapidă în greutate fără un motiv - o persoană nu se angajează în muncă fizică, nu se supune unei dietă, nu ia alte măsuri pentru a combate excesul de kilograme.
 3. Sărituri de presiune, abateri ale temperaturii corpului de la normă.

Informații despre video

Este important! Dacă vă simțiți rău, solicitați sfatul medicului și încercați să determinați rapid cauza apariției acestuia. Pancreatita cronică este adesea însoțită de perioade asimptomatice. Nu este exclus faptul că problema a apărut cu mult timp în urmă, dar nu știți despre asta din cauza secretului ridicat.

Terapie și tratament

Cheia pentru o soluție rapidă este tratamentul în timp util. Este extrem de important să se consulte un medic în stadiul inițial, însoțit de apariția primelor simptome de semnalizare. Pancreatita poate fi vindecată - adevărată, dar uneori oamenii își încep sănătatea atât de mult încât chiar și un bun doctor fără efort titanic poate obține rezultate.

În stadiul inițial de tratament urmați următoarea schemă.

 • foame. Se recomandă să moară de foame timp de trei zile pentru a scuti un atac sau pentru a transfera boala în stadiul de remisiune. Este permis să bea apă curată. Pentru alte lichide, este mai bine să consultați un medic.
 • rece. Un tampon de încălzire umplut cu gheață sau apă rece ajută la ameliorarea inflamației și te face să te simți mai bine. Se aplică la nivelul stomacului în zona glandei.
 • pace. Atunci când se recomandă exacerbarea pentru a minimiza activitatea motrică. Acest lucru ajută la reducerea fluxului sanguin și la normalizarea organelor.

Durerea este ușurată de analgezice. După normalizarea stării, pacientului îi sunt prescrise mese frecvente și împărțite, ceea ce exclude utilizarea alimentelor picante, sărate, prăjite și grase.

Cu un tratament suplimentar al pancreatitei, medicamente care conțin enzime adecvate, care oferă organismului un suport neprețuit. Festal ajută la reducerea acidității, Pancreatina activează defalcarea carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor, iar vitaminele întăresc corpul.

Este important! Lupta independentă împotriva pancreatitei este inacceptabilă, deoarece alegerea greșită a medicamentelor este plină de consecințe grave.

Lista complicațiilor posibile include peritonita și necroza. În cazuri avansate, de multe ori totul se încheie cu o intervenție chirurgicală - medicii elimină fragmentul distrus al glandei.

Meniul de probă pentru săptămâna cu pancreatită

Pentru a trata cu succes pancreatita, se recomandă o reconsiderare radicală a dietei. Unii oameni au greu să se obișnuiască cu noul mod de a mânca. Pentru a facilita soarta, am inventat meniul pentru săptămână, care este recomandat să fie folosit ca ghid. Pentru a facilita asimilarea materialului, informațiile sunt prezentate în formă tabelară.

mic dejunAl doilea mic dejunprânzCeai de după-amiazăCina
Ziua 1Ceai de pui fiertLaptele de lapte, infuzie hrănitoareSupă de morcovi, pește fiert, ceaiAlimente pentru copiiCiorba de legume, pui fiert, fructe roșii
Ziua 2Omelet de proteine, pește fiert sau budincă de brânză de vaciBrânză brută, ceai cu lapteSupa de cartofi vegetarieni, carne de abur din carneBrânză tare, decoct de trandafirPui fiert, carne de abur, ceai cu lapte
Ziua 3Biscuiți de brânzăOmelet, ceai, pâineHrișcă, brânză de vaci, dovlecei fierțiMarul mărunțitMăr marcat, fulgi de ovăz, salată de sfeclă
Ziua 4Carne de vită fiartă, fulgi de ovăz cu lapte, ceaiOmeletă, supăSupă de legume, paste, jeleu de fructe de padure, compotBrânză brută și ceaiSufle de peste, ceai
Ziua 5Ovăz, pâine albă, apă minerală fără gazCacao curd, mere, ceaiSupă de legume, dovleac de dovleac, brânză de vaciOmeletă de proteineCarne de vită, caserola de brânză de vaci, jeleu
Ziua 6Cartofi din cartofi cu chifteluțe, ceaiBrânză brutăSupa de cartofi, morcovi, sufle de carne, hriscaUn pahar de iaurtPește de pește
Ziua 7Fulgi de ovaz, sufle de carne, ceaiBrânză brutăFulgi de ovăz, găluște, măr de coptOmeletă din proteine, chefirPureu de morcov, chifteluțe, ceai

Pentru a face alimentele mai convenabile, combinați sau schimbați produsele și vasele enumerate în tabel. Acest lucru va ajuta la diversificarea meniului.

Meniu pentru exacerbarea pancreatitei cronice

În pancreatita cronică, faza acută se alternează cu o perioadă de repaus. Pentru a nu provoca daune adiționale organismului și pentru a atenua simptomele, este recomandat să urmați următoarele principii de nutriție.

 1. Primele două zile nu mănâncă. Este important să vă asigurați odihna pancreasului. Acest lucru va ajuta la reducerea edemelor și încetinirea inflamației, ceea ce va accelera procedura de recuperare a organului.
 2. Apoi, împărțiți rația zilnică în 6 porții, astfel încât pancreasul să nu fie supraîncărcat. Nu mânca prea mult, deoarece este plină de indigestie, diaree sau fermentație, urmată de flatulență.
 3. Urmați compoziția chimică a dietei. După dispariția durerii, mențineți aportul zilnic de proteine ​​și carbohidrați la aproximativ 150 și respectiv 65 de grame.
 4. Uitați de mâncarea caldă și rece. Mănâncă numai alimente calde. Pentru a reduce iritarea mucoasei, mâncați alimente sarite. Eliminați alimentele care accelerează producția de suc gastric.

În urma acestor principii de nutriție, aproximați momentul apariției remisiunii. Iar neglijarea lor este plină de apariția complicațiilor.

Descrierea dietei "tabelul numărul 5" cu pancreatită

Nutriția joacă un rol major în tratamentul pancreatitei. Datorită dietelor care reduc eliberarea secreției, pancreasul revine la normal mai repede. Și cea mai mare atenție merită dieta "tabel numărul 5", care ajută la reducerea durerii, îmbunătățirea proceselor digestive și o mai bună digestie. Luați în considerare criteriile pentru dietă.

 • Începutul dietei este precedat de un post de trei zile. În acest moment, corpul este în repaus. Ca urmare, efectul distructiv al enzimelor asupra membranei mucoase se oprește.
 • Când pancreatita a consumat numai alimente calde. Bazele dietei sunt alimentele fortificate cu proteine. Consumul de carbohidrați și grăsimi este minim. Este interzis să consumați alimente care sunt saturate cu fibre sau acizi grosiere.
 • Pentru a proteja stomacul și pancreasul de daune suplimentare, produsele sunt fierte sau aburite după pre-măcinare.
 • Caloric zilnic în pancreatită - 2000 kcal.

Este important să consumați mai multe lichide. Nutriționiștii recomandă o zi să bea până la 2 litri de apă. Cea mai bună soluție este băutura mineralizată.

Observ că dieta "tabelul numărul 5" are câteva opțiuni care sunt utilizate în funcție de tipul de boală.

 1. Pancreatită acută. Opțiunea "a" este potrivită. Baza nutriției este alimentele lichide sau pure. Produsele de îmbunătățire a secreției sunt strict interzise. Cantitatea de sare consumată pe zi este limitată la 10 grame, iar conținutul caloric total al produselor la nivelul de 1700 kcal. Mâncați în porții mici la fiecare 3 ore în timpul săptămânii.
 2. Pancreatită cronică. Aici vine opțiunea "b" la salvare. Ea asigură îndepărtarea suplimentelor și a bulionilor care stimulează secreția din dietă. Conținut zilnic de calorii - 2700 kcal. Alimentele sunt servite pe masă într-o formă rasă.

Dieta "№5" - rezultatul numeroaselor observații și cercetări. Nutriția adecvată la domiciliu asigură corpului substanțele necesare pentru ca organismul să funcționeze fără a afecta pancreasul.

Ce nu este pentru pancreatită

Când pancreatita recomandă o alimentație prudentă și corectă, deoarece multe produse provoacă exacerbări. Unii oameni consideră că este dificil să-și schimbe dieta, dar fără aceasta este imposibil să se vindece. Luați în considerare pe categorii produse care sunt mai bine să nu se utilizeze pentru pancreatită.

 • carne. Nu este de dorit să mâncați feluri de mâncare grase și afumate, ciorbe bogate, deoarece sunt greu de digerat. Gastroenterologii interzic consumul de carne de porc, mâncăruri de rață și gâscă, kebaburi, cârnați și cârnați, chifteluțe, tocană și aspic. Carnea și organele roșii sunt de asemenea interzise.
 • pește. Peștii grași nu ar trebui să fie prezenți pe masa unei persoane care suferă de pancreatită, fie că este vorba de somn, de macrou, de păstrăv sau de somon. Conservele, caviarul și murăturile sunt, de asemenea, incluse în categoria produselor pe bază de pește interzise.
 • fruct. În cazul pancreatitei, chiar și unele fructe nu sunt benefice pentru organism. Acestea includ avocado, struguri, date, cranberries și smochine. Caise uscate uscate. Are mult zahăr, pentru digestia de care ai nevoie de insulină produsă de glandă.
 • legume. Beneficiile produselor din această categorie au fost dovedite de mai multe ori, dar unele dintre acestea cu pancreatită pot agrava afecțiunea. Doctorii sfătuiesc, pentru moment, să renunțați la varză, ceapă, ridiche, spanac, ardei gras, hrean, ridiche și sorrel. Nutriționiștii includ castraveții și roșiile din această categorie, referindu-se la sensibilitatea ridicată a organismului la aceste legume. Legumele care activează fermentația sunt, de asemenea, contraindicate.
 • ciuperci. Ele creează o încărcătură uriașă asupra glandei, astfel încât, atunci când este pancreatită, este interzisă utilizarea ciupercilor fierți, prăjiți sau sărate. Ciorbe interzise și ciuperci.
 • Conserve. Pancreatita interzice orice legume murate sau conservate, mai ales daca otetul a fost folosit in prepararea lor.
 • Cereale și pâine. În timpul exacerbării pâinii proaspete interzise, ​​a chiflelor și a altor produse de patiserie. Se recomandă înlocuirea lor cu biscuiți gătite, pesmet sau pâine de ieri. Porumb interzis și terci de grâu.
 • băuturi. Pancreatita și alcoolul sunt lucruri incompatibile, deci nu merită să vorbim despre interdicția consumului de alcool. În ceea ce privește cealaltă băutură, categoria de interdicție include quass, cafea și cacao, lapte gras, ceai și sifon.
 • confecție. Este regretabil, dar în caz de pancreatită este interzisă consumul de alimente saturate cu carbohidrați și grăsimi. Din ciocolată, înghețată, prăjituri, prăjituri și creme cu coaja glazurate ar trebui abandonate. Produse de cofetărie includ grăsimi trans care dăunează chiar și unui organism sănătos.

Cheia pentru o recuperare rapidă este oprirea utilizării alimentelor care intensifică sau susțin procesul inflamator, irită mucoasa glandulară. Nu este ușor să faci un astfel de pas, dar merită.

Vizionați videoclipul: Alimente care Protejeaza Pancreasul si Combat Diabetul de Tip 2 (Noiembrie 2019).

Lasă Un Comentariu