Simptomele și tratamentul stomatitei la adulți și copii la domiciliu

Inflamația mucoasei orale este o afecțiune dentară obișnuită, care este extrem de dificil de diagnosticat cu exactitate. Manifestarea sa este confundată cu înfrângerea buzelor sau a limbii. În cazul stomatitei, elementele se extind până la palate, buze și limbă. În articol voi spune cum să tratăm stomatita la adulți la domiciliu, despre cauzele apariției și metodelor de tratament a acestei boli.

Simptomele stomatitei

 1. Petele roșii și ulcerele apar sub limbă și pe partea interioară a obrajilor și buzelor. Adesea boala este însoțită de o senzație de arsură neplăcută în zona acestor formațiuni.
 2. Ulterior, zona afectată de stomatită devine dureroasă și se umflă. Dacă boala este cauzată de o infecție bacteriană, ulcere ovale cu o formă de halou roșu la punctul focal.
 3. Pacientul începe să sângereze gingiile, crește intensitatea salivării, există un miros neplăcut din gură. Cu stomatita, temperatura poate crește, iar ganglionii limfatici localizați în zona gâtului cresc ușor.

Atunci când o persoană are această boală, mănâncarea chiar mănâncă disconfort și este însoțită de sindroame dureroase.

Cum să tratați stomatita la adulți

Terapia corectă și inițiată în timp util este cheia pentru recuperare. Durata tratamentului ajunge la câteva săptămâni. Dacă utilizați o abordare integrată, puteți face față acestei boli în câteva zile.

Mai întâi trebuie să stabiliți cauza stomatitei. O vizită la medic este un eveniment must-have.

 • Tratamentul este reprezentat de terapia locală, care implică clătirea, spălarea, irigarea gurii, utilizarea de unguente.
 • Este obligatorie ca medicul să prescrie antibiotice, medicamente antivirale și medicamente care vizează consolidarea sistemului imunitar al pacientului.

Metode tradiționale de tratament

 1. Cu stomatita, zona afectată poate fi tratată cu o soluție bazată pe peroxid de hidrogen. O lingurita de peroxid se toarna jumatate de pahar cu apa. Clătirea cu această soluție vă va ajuta să scăpați de durere.
 2. Pentru a elimina inflamația, puteți utiliza Kalanchoe. În timpul zilei, sucul de Kalanchoe clătește gura. Puteți mesteca frunzele spălate.
 3. Clătiți gura cu varză sau suc de morcov diluat cu apă. Se amestecă sucul cu apă în cantități egale și se utilizează de trei ori pe zi.

Dacă nu ați consultat încă un medic și nu aveți încredere în medicina tradițională, puteți să vă ușurați starea prin respingerea băuturilor reci, calde și acide și alimentelor solide. Timp de o săptămână, vă recomand să mănâncați alimente sarit printr-o răzătoare. Nu durează să înlocuiți pasta de dinți. Este posibil ca ea să fi cauzat boala.

Cum să tratați stomatita la copii

Din păcate, apare stomatita la copii. Dacă se întâmplă acest lucru, încercați să arătați rapid copilului medicului pediatru. Numai el va prescrie tratamentul adecvat.

Nu utilizați rețete tradiționale de tratament fără a consulta un medic.
 1. După dispariția ulcerului, cavitatea orală a copilului trebuie tratată cu ulei de cătină sau cu suc de Kalanchoe pentru a accelera vindecarea. La fiecare patru ore se presară mucoasa orală cu o soluție de permanganat de potasiu sau peroxid.
 2. Dacă un copil are stomatită fungică, se recomandă crearea unui mediu alcalin în gură prin ștergerea gurii cu o soluție bazată pe bicarbonat de sodiu. Pentru a prepara soluția într-un pahar de apă fiartă răcită, se dizolvă o lingură de sodă.
 3. În stomatita traumatică, dezinfectați cavitatea bucală cu un antiseptic natural - musetel sau soluție salvie.
 4. Gurați în mod regulat apa cu ajutorul unui bec din cauciuc. Medicul poate prescrie un unguent sau gel cu efect anestezic.
 5. Când se tratează stomatita, nu se recomandă utilizarea unei verde strălucitoare. Acest medicament ucide germenii, dar poate arde mucoasa, ceea ce va spori durerea si va contribui la dezvoltarea bolii. Lista de fonduri nedorite include o soluție de iod.

Unii experți insistă să nu trateze stomatita însăși, ci motivele pentru care este provocată. În același timp, ei recomandă să refuze auto-tratamentul, deoarece corpul copilului este extrem de fragil.

Intervenția de sine poate duce la o schimbare a simptomelor, ceea ce complică diagnosticul bolii. După auto-cauterizare, ulcerele degenera adesea în formațiuni mai serioase.

Tipuri de stomatită la copii și adulți

Când apare stomatita, o persoană suferă de durere, iar starea sa de sănătate se înrăutățește. Copiii refuză adesea mâncarea. Este necesar să luptăm cât mai curând posibil cu acest flagel.

 • Candidei. Se numește ciupercă și poate infecta chiar și un copil. Însoțit de aspectul de floare de lumina, care seamănă felii de brânză cottage. Placa se găsește pe buze, gingii, limbă și obraji. Cel mai adesea, copiii suferă de durere, arsură și uscăciune. În plus, reduce apetitul și starea de rău.
 • herpetică. Agentul cauzal este virusul herpesului. Deoarece acest tip de boală este extrem de contagioasă, copilul trebuie izolat imediat. Stomatita herpetică "trece de mână" cu febră și intoxicație a corpului: cefalee, somnolență, letargie, o creștere a ganglionilor limfatici. Bulele lichide apar pe buze, obraji, gingii și limba. Când izbucnesc, apar ulcerații roșii în locul lor, acoperite cu flori verzi.
 • bacteriene. Motivul este lipsa de igienă. Aceasta poate fi o boală concomitentă la un copil care are o durere în gât sau otită. Buzele sunt acoperite cu o crustă galbenă și apar bule și ulcere pe membrana mucoasă. Copiii se plâng de durere în timp ce mănâncă sau își deschid gura.
 • alergic. Această formă severă de stomatită este cauzată de iritanții provocați de alimente - miere, conservanți și arome. Buzele și limba se umflă și devine dificilă înghițirea hranei. Există o senzație de arsură în gură, iar unele zone ale cavității bucale încep să apară.
 • aftoaså. Originea bacteriană. Se caracterizează prin stare generală de rău și salturi la temperatura corpului. Membrana mucoasă a gurii este acoperită cu puncte roșii, care se transformă treptat în ulcere cu o nuanță de gri. Alimentele și băuturile provoacă arsuri.
 • traumatic. Rănile din gură duc la apariția acestui tip de stomatită. Pe locul abraziunilor, arsurile și mușcăturile apar ulcerații care rănesc și cauzează disconfort.
 • unghiular. Consecința beriberi. În colțurile gurii apar educație cu o crustă galbenă. În popor acestea se numesc adesea "gem".

În articol am vorbit despre stomatită. Acum știți tipurile de boală, simptomele și metodele de tratament la domiciliu la copii și adulți.

Vizionați videoclipul: Ce boli grave ascund aftele: Reprezintă un ulcer bucal (Septembrie 2019).

Lasă Un Comentariu