Cum de a alege o universitate de stat sau comercială

În timpul verii, universitățile au un moment cald - înscrierea solicitanților. Pentru elevii de liceu - prima decizie adultă, primul pas într-o viață nouă, adultă. Până în ultima clipă, majoritatea elevilor nu pot alege o universitate. Acest lucru este alarmant, duce la un alt stres (primul - trece examenul).

Nivelurile de educație și forme de educație

Înainte de a vorbi despre universități, să ne acordăm atenție etapelor învățământului superior.

 1. Studii de licență. Educație 4 ani. Absolventul primește o diplomă de licență - baza de învățământ superior. Diploma de licență pregătește specialiști calificați pentru funcțiile executive. De asemenea, asigură dezvoltarea profesionalismului în volumul necesar pentru a efectua o serie de specialități sau domenii generale.
 2. Specialitatea. Învățământul durează 1 an după absolvire. Se eliberează o diplomă de studii superioare pentru un specialist cu o specializare îngustă, cu calificări superioare.
 3. Maestru. După studii de licență pentru încă 2 ani. Un absolvent obține o diplomă de masterat. Această etapă implică o specializare mai aprofundată, iar absolvenții pot rezolva probleme mai complexe dintr-un anumit domeniu de activitate, de a se angaja în activități de cercetare și de analiză. Gradul de masterat, în cea mai mare parte, pregătește personal științific și pedagogic.

Forma de formare depinde de capacitățile elevului. Universitățile oferă forme:

 • Educație cu normă întreagă (cu normă întreagă).
 • Seara - part-time.
 • Corespondența.
 • La distanță.
 • Externship.

Atunci când alegeți o formă de învățare, porniți de la capacitatea de a învăța independent - aceasta distinge aceste tipuri una de cealaltă. La un student cu normă întreagă sau cu normă întreagă, elevii sunt obligați să participe la cursuri zilnic și să asculte profesorul. Externitatea vă permite să ajungeți la universitate la momentul stabilit și să raportați despre modul în care sa desfășurat auto-formarea, vorbind cu profesorii.

Cu pașii educației și a formelor de învățământ este de înțeles. Apoi, stabiliți ce nivel vă convine și rămâne să selectați universitatea corespunzătoare. Instituțiile educaționale sunt împărțite în:

 • stat (stat fondator),
 • comerciale (fondatori particulari, fonduri, organizații publice).

Care universitate este mai bine să te aleagă. Depinde mult de capacitatea financiară a familiei, aici sfatul este irelevant. Luați în considerare un alt factor: diplomele de școli publice sunt evaluate mai mult decât cele comerciale. Cu toate acestea, dacă vorbim despre formarea specialiștilor, un număr de universități nonstatale conduc în fața celor de stat.

Cum de a alege o universitate?

Înainte de a începe alegerea unei universități, cântăriți-vă posibilitățile și luați în considerare modul în care ați trecut examenele finale. Pentru ce este? Pentru a calcula dacă este posibil să se înscrie pe bază de buget sau să plătească pentru formare. În orice universitate care a trecut acreditarea de stat, există un anumit număr de locuri libere (gratuite). În locurile publice mai mult decât în ​​comerț.

Următorul pas, definim mai multe criterii cheie în selecție. Mai întâi de toate:

 • Costul instruirii.
 • Costul vieții.

Un rol important îl joacă factorii:

 1. Recenzii de studenți familiarizați.
 2. Locația geografică a școlii.
 3. Infrastructura (bibliotecă bine echipată, sală de gimnastică, pensiune)
 4. Personal didactic foarte calificat.
 5. Echipamentul tehnic al universității.
 6. Departamentul militar.
 7. Perspective după absolvire.

12 moduri de a alege o universitate și o profesie

Informații detaliate despre universități sunt prezente pe site-urile lor personale. Nu uitați să examinați cu atenție lista documentelor necesare pentru admitere. Unii băieți aleg subiecții din examen. În plus față de limba rusă și matematică obligatorie, studentul poate trece mai multe examene de alegere, de exemplu: fizică, istorie, studii sociale, geografie, biologie etc. Puteți alege o universitate care se înscrie pentru o anumită specialitate, cu rezultate bune ale subiectelor de alegere ale USE.

Pe site-urile universităților există informații despre numărul aproximativ de puncte pentru înscriere. Informațiile finale despre scorul de trecere se formează pe baza tuturor cererilor depuse și a punctajului mediu transmis de EGE. Această metodă de a alege cea mai ușoară, deci este mai bine să alegeți specialitatea unde este interesant de învățat și vă puteți exprima pe deplin.

Universități comerciale

Există o mulțime de parametri pentru recomandarea unei universități comerciale. În primul rând, aflați:

 1. Există acreditare de stat, care este starea materială și tehnică, există forme și metode moderne ale procesului educațional și în ce măsură profesorii sunt cunoscuți.
 2. Având acorduri de parteneriat cu universități bine cunoscute din țară sau din străinătate. Acest lucru indică un nivel ridicat al instituțiilor de învățământ.

Înscrierea în universitățile comerciale este diferită. Unii candidați sunt înscriși în USE, rezultatele concursurilor sau olimpiadele subiecte, altele sunt înscrise după un interviu, testare sau după o evaluare completă.

Nu există concurență ca atare. Acceptați pe toți cei care au trecut selecția sau ați depus o cerere înainte de termenul limită. Uneori, odată cu creșterea numărului de solicitanți talentați, o instituție de învățământ formează grupuri suplimentare, iar cererile sunt primite în mai multe etape.

Plata pentru școlarizare se face numai după înscriere. Pentru participarea la examenele de intrare nu se percepe o taxă. Multe universități vă permit să plătiți pentru anul în parte, plata lunară este practicată, ceea ce este destul de benefic pentru părinții viitorului elev. Un astfel de sistem este practicat în principal pentru fete, tinerii trebuie să plătească pe semestru sau pe an. Deci, puteți garanta o amânare din partea armatei.

Costul educației

Costul formării depinde de regiunea de reședință. În Moscova și Sankt-Petersburg este mai scump decât în ​​alte orașe din Rusia. În unele cazuri, numai copiii milionarilor pot intra în universitatea din Moscova. Un alt factor care afectează costul este saturarea pieței cu anumite specialități, cum ar fi contabilitatea și auditul. Statisticile arată că în ultimii 5 ani sa înregistrat o scădere a plății pentru această specialitate.

Numărul de locuri de buget

Câte locuri de buget alocă o universitate? Cota pentru locurile bugetare este determinată de autoritățile executive ale subiectului federației, împreună cu instituția de învățământ pe bază de concurs. Cu cât scorul este mai mare atunci când treceți USE, cu atât mai multe șanse de a intra în locurile cu buget.

Universitățile de stat dețin admiterea vizată a studenților, acolo unde există o competiție separată pentru locații. Cotele sunt stabilite la nivel federal după coordonarea cu Ministerul Educației și Științei. Universitatea pregătește specialiști pe bază de comision prin încheierea unui acord cu o entitate privată sau juridică care să plătească pentru educație.

Regulile de admitere sunt diferite, prin urmare, studiați cu atenție regulile fiecărei universități unde veți intra.

Universități de stat

Instituțiile de învățământ de stat trebuie să respecte standardele educaționale obligatorii existente în țara noastră, prin urmare, ele sunt supuse acreditării de stat la fiecare 5 ani.

Universitatea de Stat are mult mai multe locuri libere, care sunt alocate din bugetul municipal pentru studenții cu talent deosebit, ținând cont de rezultatele examenelor de admitere. Acestea au existat mult timp, pentru că înainte ca toate instituțiile de învățământ să fie deținute de stat, iar formarea era gratuită. Cu toate acestea, a fost mai dificil de a intra din cauza concurenței înalte. Odată cu apariția instituțiilor de învățământ nestatale, concurența sa diminuat. În prezent, universitățile de stat au birouri comerciale, ceea ce reduce concurența între solicitanți.

Instituțiile de învățământ de stat au păstrat istoria și tradițiile învățământului, dau o educație calitativă clasică, dar inovațiile nu le sunt străine. Într-un anumit număr există o practică de stagii de practică pentru studenți în străinătate, un program pentru schimbul de studenți, există un acord cu unele întreprinderi privind furnizarea de locuri de muncă după absolvire.

Când alegeți, luați în considerare faptul că atât universitățile de stat, cât și cele non-statale, precum și cele de calitate inferioară, oferă o educație de calitate. După ce ați obținut o diplomă, nu ezitați să obțineți un loc de muncă și să vă construiți o carieră.

Vizionați videoclipul: Întâlnirea lui Vladimir Voronin la Universitatea Cooperatist-Comercială (Ianuarie 2020).

Lasă Un Comentariu