Rețete de ulei de cătină. Proprietăți și aplicații utile

Cicina de mare este un copac mic, spinoasă sau arbust care atinge o înălțime de 4-15 metri. Boabele sunt de culoare galben auriu sau portocaliu, frunzele sunt verde închis, iar partea de jos este argintie.

Gătiți ulei de cătină de mare acasă

Luați în considerare cele trei rețete pentru gătit ulei de cătină de mare acasă.

Uleiul de cătină pur de mare

 1. Fructele proaspete sunt spălate în apă curentă și uscate pe un prosop de hârtie.
 2. Strângeți sucul într-un storcător sau într-un liant de lemn și treceți prin tifon.
 3. Sucul este turnat într-un recipient larg și nu foarte adânc și lăsat într-un loc întunecat pentru o zi.
 4. După o zi de pe suprafață va apărea lichid uleios. Rămâne să colectați cu atenție ulei de cătină de mare, cu o lingură.

Se recomandă păstrarea uleiului în frigider.

Ulei de cătină de mare cu impurități

În rețetă, în plus față de boabe, veți avea nevoie de orice ulei rafinat (soia, măsline, porumb sau floarea-soarelui).

 1. Boabele se spală în apă curentă și se usucă în cuptor la căldură scăzută.
 2. După cuptor, boabele se trec printr-o mașină de măcinat cafea (pot fi zdrobite într-un mortar într-o stare de făină).
 3. Pulberea este transferată într-un container de sticlă și umplută cu ulei încălzit (încălzit într-o stare caldă) astfel încât să se închidă complet pulberea rezultată.
 4. A se păstra într-un loc întunecos la temperatura camerei timp de aproximativ o săptămână, tremurând bine în fiecare zi.
 5. Uleiul este drenat printr-o sită (tifon poate fi) și din nou lăsat într-un loc întunecat până când devine o culoare transparentă și nu se formează precipitat în partea de jos.

Uleiul rezultat este turnat într-o altă sticlă și închis etanș cu plută.

Ulei de cătină pentru cosmetologie și tratament

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de 4 cupe de cătină proaspătă și coaptă proaspătă și o sticlă (0,5 l) de ulei vegetal nerafinat (va face floarea-soarelui și uleiul de măsline).

 1. Țineți fructele în congelator timp de 5 zile, apoi dezghețați, mai întâi în frigider, apoi la temperatura camerei.
 2. Când boabele s-au topit complet, clătiți-le cu apă curgătoare și stoarceți sucul, așa cum este indicat în prima rețetă.
 3. Sucul se toarnă într-un borcan și se răcește. Uscați restul de tort, întins pe un prosop de hârtie.
 4. De îndată ce tortul se usucă, separați boabele sau semințele și treceți prin polizor.
 5. Restul cojilor și făinii obținute din boabe sunt plasate într-o cratiță (volum de cel puțin două litri), se toarnă sucul și uleiul vegetal, se amestecă bine, se închide capacul și se pune o baie de apă fierbinte. Pentru o baie, luați o oală mai mare, puneți un capac metalic pe fund și împingeți tava cu conținutul pentru aproximativ 3 ore.
 6. După ce părăsiți tigaia într-un loc întunecat timp de trei zile, păstrați la temperatura camerei.
 7. După data de expirare, pe suprafață va apărea un strat de ulei care va fi colectat cu o lingură sau pipetă într-un recipient din sticlă cu un dop dens.
 8. Reziduurile sunt turnate într-o oală mai mică și lăsate timp de 3 zile. Apoi, uleiul este recoltat din nou. Acest lucru se poate face de până la patru ori, fiecare turnând într-o tigaie mai mică și mai îngustă.

Puțină istorie a uleiului de cătină

Catelul de mare este o planta uimitoare, cunoscuta din timpuri stravechi. Chiar și vechii greci au apreciat această boabe, și-au cunoscut proprietățile utile și aplicațiile în medicina tradițională. Odată ce au observat că caii, rătăciți în tufișuri de tufișuri, mănâncă frunze și fructe de pădure, au devenit mai bine hrăniți. Coama și pielea străluceau și străluceau. De atunci, căciulă de mare a început să dea cai emaciați și bolnavi. Apoi au decis să-i dea călăreților.

Despre cătătoarea de mare există informații în manuscrisele vechi din Mongolia, în medicina chineză și în Tibet. Proprietățile vindecătoare de cătină de mare au fost cunoscute popoarelor slave. Iluminatorul Kirill, care a creat scrierile slave, călătorește, tratat cu arsuri și răni de "roșu ulei". Probabil că era ulei de cătină.

În Evul Mediu, proprietățile vindecătoare de cătină de mare au fost uitate. Numai în secolul al XVII-lea catina de mare are o a doua naștere. În timpul dezvoltării Siberiei, cazacii, prinși în regiunea aspră, și-au vindecat rănile și și-au întărit sănătatea cu cătina de mare. În acel moment, sa stabilit corect că fructele și boabele își restabilește rezistența, iar dacă boabele se usucă și se umple cu ulei vegetal (de preferință floarea-soarelui), se pune într-un cuptor rus, încă cald, peste noapte un lichid roșu strălucitor, va apărea ulei de cătină.

În mod oficial, au început să crească căcișor de mare în Rusia în secolul al XIX-lea în grădina botanică din Sankt Petersburg. În secolul al XIX-lea a fost cultivată în Altai o soiură de mare specială. din secolul trecut.

Uleiul de cătină a primit o altă recunoaștere în anii '70 ai secolului trecut, iar boom-ul real a avut loc în anii '80. Uleiul a devenit apoi un deficit real, nu a fost găsit în acces liber, medicii au scris o rețetă pe formulare speciale, iar consumul de ulei a fost supus unei contabilități stricte.

Cum și când a recoltat cătină de mare

În scopuri terapeutice, utilizați:

 1. fructe de cătină;
 2. scoarță de copac;
 3. frunze.

Frunzele recoltează întregul sezon de creștere. Uscați pe o cârpă curată la umbra, pentru a nu cădea în lumina directă a soarelui.

Scoarță luată imediat după sfârșitul iernii. Pentru a face acest lucru, unele ramuri fac tăieturi sub formă de inel și o incizie longitudinală pentru a îndepărta cu ușurință tuburile de coajă rezultate. Coaja este uscată în aer și uscată într-un uscător la o temperatură de aproximativ 35 de grade.

Boabele sunt recoltate cel mai bine la începutul maturării. Aduna catina de mare la îngheț. Din cătină albă, puteți face chiar gem, care la gust și aromă nu este inferior gemului gutui. Pentru uleiul de cătină, boabele sunt mai bine colectate după îngheț.

Compoziția chimică și proprietățile medicinale ale cătinășului de mare

Catelul de mare este prima linie de vindecatori populare.

Catelul de mare conține substanțe:

 1. nutrienți;
 2. minerale;
 3. glucoză;
 4. acizi organici;
 5. bronzare;
 6. compuși care conțin azot.

Oamenii de stiinta au aratat ca catina de mare contine substante care au un efect benefic asupra corpului si prelungesc tinerii.

Ciclul de mare este indispensabil pentru sportivii profesioniști. 100 g de fructe de pădure conțin 1,2% proteine ​​și 82 kcal. Este bogat în carbohidrați și grăsimi, nu este nevoie de meldoniu.

Ulei de cătină are proprietățile:

 1. anti-inflamator;
 2. bactericidă;
 3. vindecarea rănilor;
 4. analgezice.

Uleiul ajută la reglarea proceselor metabolice din mucoasa umană și din piele. Boabe de suc - un depozit de vitamine, în special acid ascorbic. Boabele sunt un stimulent digestiv excelent.

Cătină albă și medicină tradițională

Boabele de cătină albă ajută la constipație și hepatită toxică. Sucul ajută la tratarea ulcerelor purulente și este utilizat pe scară largă în cosmetologie, deoarece ajută la îmbunătățirea și hrănirea pielii, mărind elasticitatea. În inima multor secrete de frumusețe feminină este cătina de mare.

Se prepară o perfuzie din frunze, care este utilizată pentru diaree, gută sau reumatism. Un extract cu efect radioprotector, care inhibă creșterea țesutului la pacienții oncologici, este făcut din alcool din cortex.

Uleiul de cătină se utilizează atât pe plan extern, cât și pe plan intern. Consumul constant imbunatateste starea vaselor de sange in ateroscleroza, normalizeaza tensiunea arteriala, reduce atacurile de angina si tulburarile vegetale. Uleiul este utilizat în tratamentul stomacului, intestinelor, ficatului și ginecologiei.

În concluzie, voi spune că uleiul de cătină nu este recomandat să fie administrat oral pentru colecistită, boli pancreatice și tulburări gastro-intestinale. Să vă binecuvânteze!

Vizionați videoclipul: EXELA in magazine naturiste din Romania (Februarie 2020).

Lasă Un Comentariu